De danske Brevdueforeninger Sekretariatet Landsformand Erik Dybdahl Lindegårdsvej 27-29 Linde 8981 Spentrup |
|
|
Den 13. juni 2006 |
Tak for henvendelser af 22. og 30. maj 2006 som begge tilkendegiver foreningens bekymringer for brevdueflyvninger og for de restriktioner, som de er underlagt i forbindelse med fugleinfluenza situationen i Danmark.
Fugleinfluenza har store konsekvenser for alle, der holder fjerkræ og andre fugle i fangenskab, både som hobby og erhverv. Som udgangspunkt kan alle fugle blive smittet med fugleinfluenza. Der er forskel på, hvorledes forskellige fuglearter reagerer på smitten. Myndighederne har, i forsøget på at mindske risikoen for spredning af sygdommen fra vilde fugle til det tamme fjerkræ, indført en lang række tiltag på lige fod med de øvrige EU lande. Det indebærer, at også duerne er blevet pålagt visse restriktioner.
Fødevarestyrelsen var i gang med at undersøge mulighederne for, at nationale kapflyvninger igen kunne tillades, da der den 18. maj blev påvist højpatogen H5N1 i en fjerkræbesætning i Hundslev på Fyn. Dette medførte, at Danmark måtte erklære udbrud af højpatogen fugleinfluenza H5N1, og de planlagte lempelser af restriktionerne blev sat i bero.
Så længe der er etableret beskyttelses- og overvågningszoner i Danmark som følge af et udbrud eller et fund af H5N1 i vilde fugle, er det Fødevarestyrelsens vurdering, at kapflyvninger med duer ikke kan tillades.
Et udbrud af fugleinfluenza har store samfundsøkonomiske konsekvenser, da det i høj grad påvirker fjerkræerhvervet og ikke mindst eksporten af fjerkræprodukter. Da udbruddet i Hundslev blev erklæret, lukkede flere eksportlande for produkter fra Danmark. Alle hobby- og erhvervsbesætninger, der ligger i zonerne, får begrænset deres muligheder for at flytte eller omsætte levende dyr og fjerkræprodukter. Selv de besætninger, der ikke er smittede, får et sådan udbrud konsekvenser for.
Jeg er blevet orienteret om, at Fødevarestyrelsen har afholdt møde med De danske Brevdueforeninger den 17. marts 2006, hvor problemstillingen vedr. flyvninger blev diskuteret. Efterfølgende blev det tilladt at lade duer motionsflyve omkring dueslaget i områder uden for evt. zoner, der er etableret som følge af påvisning af fugleinfluenza. Fødevarestyrelsen har løbende korresponderet via telefon og mail med Hans Schougaard og Bjarne Borresen fra De danske Brevdueforeninger om situationens udvikling.
Fødevarestyrelsen modtog den 19. april 2006 et udateret summary med titlen â€AIV H5N1 in pigeons†signeret af Dr. Ortrud Werner fra Friedrich Loeffler Institut. Dette summary blev sendt til Danmarks Fødevareforskning med anmodning om en vurdering. Danmarks Fødevareforskning vurderede, at dette summary var ufuldstændigt, og at det ikke i sig selv kan give et tilstrækkeligt grundlag for en vurdering af, hvorvidt kapflyvninger kan tillades i Danmark.
Danmarks Fødevareforskning har dog på grundlag af generelle betragtninger om duers modtagelighed over for aviær influenza skønnet, at det kunne være forsvarligt at tillade nationale flyvninger med duer, men dette betinget af, at der ikke observeres stigende forekomst af højpatogen H5N1 i vilde fugle. Fødevarestyrelsen sendte vurderingen fra Danmarks Fødevareforskning til Hans Schougaard den 11. maj 2006.
Den 1. maj 2006 blev der afholdt møde her i ministeriet, hvor foreningen fik tilsagn om, at træningsflyvninger med duer kunne tillades uden for zoner.
Den 18. maj 2006 blev der påvist højpatogen fugleinfluenza H5 i en hobbyfjerkræbesætning i Hundslev på Fyn. Danmark måtte erklære udbrud af fugleinfluenza, da en fjerkræbesætning nu var smittet. Dette ændrede således fugleinfluenza situationen markant i Danmark og forberedelserne, der var i gang med henblik på at lempe visse restriktioner, måtte stilles i bero. På dette punkt adskiller Danmark sig således på nuværende tidspunkt fra de øvrige EU lande.
Du nævner i brevet, at der i Rådets direktiv 2005/94/EF af 20. december 2005 om fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af aviær influenza og om ophævelse af direktiv 92/40/EF, artikel 33, stk. 4 er nævnt en dispensationsmulighed for brevduer. Dette er korrekt. En dispensation vil imidlertidig kun kunne gives på grundlag af en risikovurdering. Direktivet er iøvrigt ikke fuldt implementeret i dansk lovgivning, idet implementeringsfristen er 1. juli 2007.
Der er ganske fÃ¥ publicerede studier om duers modtagelighed for fugleinfluenza. Der er ingen fuldstændig sikkerhed for, at duer ikke kan smittes med fugleinfluenza, og at smittede duer ikke kan bære smitten videre til andre fugle.Â
Når der ikke længere er zoner i Danmark etableret i forbindelse med udbrud af fugleinfluenza, vil Fødevarestyrelsen vurdere situationen på ny og tage stilling til, om nationale kapflyvninger igen kan tillades og på hvilke vilkår.
Lars Barfoed