Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri |
Den 29. juni 2006
|
|
Sagsnr.: 1386 |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 23. maj 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 361:
Spørgsmål 361:
â€Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrÃ¥dsspørgsmÃ¥l BI og BJ om salmonellainficeret kød fra Slagteriet Calzi i Italien den 23. maj 2006 oplyse, om det inden for EU-retten vil kunne lade sig gøre, at sortliste virksomheder med en høj forekomst af inficeret kød, sÃ¥ledes at stikprøvekontrollen i særlig grad rettes mod disse virksomheder?â€
Svar:
Jeg har forelagt
spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan
henholde mig:
â€Samhandelsdirektivets bestemmelser giver mulighed for mistankekontrol af
produkter fra en bestemt virksomhed ved mistanke om, at fødevarerne ikke
overholder lovgivningen eller ved gentagne konstateringer af overtrædelser.
Den væsentlige sikring af, at produkterne fra en given virksomhed er / bringes i orden, kan dog ikke etableres ved en mere intensiv mistankekontrol i et modtageland. Problemerne skal løses ved kilden, dvs. i produktionsvirksomheden. Det er derfor vigtigt, at oprindelseslandets myndigheder bliver gjort opmærksom på eventuelle overtrædelser af lovgivningen, der konstateres ved indførslen af fødevarerne. Dette sker ved notifikation via Rapid Alert systemet, hvor såvel oprindelseslandet og Kommissionen som de øvrige medlemslande orienteres om fundet.
Fødevareberedskabsenheden i Fødevarestyrelsen overvåger via Rapid Alert System for Food and Feed hvilke virksomheder, der gentagne gange bliver notificeret og informerer fødevareregionerne om dette, så der kan være skærpet opmærksomhed på produkter fra disse virksomheder.
Hvis tilsynsmyndighederne ved oprindelsesvirksomheden ved deres opfølgning konstaterer, at de notificerede problemer skyldes generelle fejl i produktionshygiejnen, har disse myndigheder kompetencen til at stille de fornødne krav til virksomheden og evt. stoppe produktionen for kortere eller længere tid.â€
Lars Barfoed
                                                                                                                   /Thomas Elvensø