Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 29. juni 2006

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 1386


 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 23. maj 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 355:

 

Spørgsmål 355:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrådsspm. BI og BJ om salmonellainficeret kød fra Slagteriet Calzi i Italien den 23. maj 2006 oplyse, hvor mange EU-lande, der har implementeret det hidtidige zoonosedirektiv og oplyse om den nye zoonoseforordning har umiddelbar virkning i EU-landene?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

”Den nye zoonoseforordning har umiddelbar virkning i alle medlemslande. Forordningen fastsætter bl.a., at fjerkrækød fra udgangen af 2010 ikke må indeholde Salmonella i den fastsatte prøvemængde.

 

Derudover er der lagt en tidsplan for, hvornår der skal være opstillet EU-mål for Salmonella i ægproduktionen, i slagtekyllingeproduktionen og i svineproduktionen, og for hvornår landene skal have iværksat kontrolprogrammer. EU-målene fastlægges på baggrund af referenceundersøgelser i alle medlemslande, hvorved den aktuelle forekomst findes.

 

Det tidligere zoonosedirektiv 92/117 indeholdt krav om overvågning og bekæmpelse i dele af fjerkræproduktionen. Disse krav skulle implementeres af alle medlemslandene, men en del lande gennemførte ikke kravene. Ifølge EFSA’s rapport over udviklingen indenfor zoonoseområdet i EU, 2004[1], havde følgende lande et overvågnings- og kontrolprogram i overensstemmelse med direktiv 92/117 i 2004:

Østrig, Belgien, Tjekkiet, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Irland, Italien, Letland, Norge, Polen, Slovenien, Spanien, Sverige, Holland og England.

 

Af disse tilhører 13 af landene de 15 daværende EU-lande, inden udvidelsen.”

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø

 

 


 

 

 

 



[1] Trends and Sources of Zoonoses, zoonotic agents and antimicrobial resistance in the European Union in 2004 (March 2006), EFSA.