Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri |
Den 29. juni 2006
|
|
Sagsnr.: 1386 |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 23. maj 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 353:
Spørgsmål 353:
â€Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrÃ¥dsspm. BI og BJ om salmonellainficeret kød fra Slagteriet Calzi i Italien den 23. maj 2006 belyse udviklingen i antallet af sygdomstilfælde som følge af mad inficeret med salmonella set i relation til oplysningerne om antallet af sygdomstilfælde omtalt i artiklen fra Politiken den 7. maj 2006 â€Udenlandsk kød gør danskerne syge?â€
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
â€Det fremgÃ¥r af artiklen i Politiken den 7. maj 2006, â€Udenlandsk kød gør danskerne sygeâ€, at der sidste Ã¥r blev registreret 5.456 sygdomstilfælde forÃ¥rsaget af Salmonella og Campylobacter i fødevarerne, og at myndighederne vurderer, at det reelle tal er langt højere – mÃ¥ske op til 110.000 tilfælde.
Infektioner med Salmonella og Campylobacter skal anmeldes, og bliver registreret af Statens Serum Institut. Det er dog kun de tilfælde, hvor personen har søgt læge og har fået udtaget en prøve, hvori bakterien findes, der registreres. Derfor vurderer Statens Serum Institut, at det reelle antal sygdomsramte er langt højere, antagelig 10 – 20 gange.
Færre mennesker bliver syge af Salmonella i forhold til tidligere. Faldet er sket i takt med bekæmpelsen, men i 2005 sÃ¥ vi en stigning. Zoonosecenteret vurderer, at stigningen i salmonellatilfælde først og fremmest skyldes flere tilfælde forÃ¥rsaget af dansk svinekød og danske æg. Tilfælde forÃ¥rsaget af importerede fødevarer er pÃ¥ samme niveau som de foregÃ¥ende Ã¥r, pÃ¥ trods af den stigende import. I 2006 er udviklingen foreløbig positiv, da der indtil nu er registreret lidt færre sygdomstilfælde end pÃ¥ samme tidspunkt de to foregÃ¥ende Ã¥r.â€
./.      Jeg har tidligere i min besvarelse af spørgsmål S 3769 redegjort for udviklingen i antallet af sygdomstilfælde forårsaget af Salmonella i fødevarerne. Jeg vedlægger Fødevarestyrelsens notat om udviklingen i fødevarebårne sygdomme i Danmark i perioden 2000-2005.
Lars Barfoed
                                                                                                                   /Thomas Elvensø