Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 29. juni 2006

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 1386

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 23. maj 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 353:

 

Spørgsmål 353:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrådsspm. BI og BJ om salmonellainficeret kød fra Slagteriet Calzi i Italien den 23. maj 2006 belyse udviklingen i antallet af sygdomstilfælde som følge af mad inficeret med salmonella set i relation til oplysningerne om antallet af sygdomstilfælde omtalt i artiklen fra Politiken den 7. maj 2006 ”Udenlandsk kød gør danskerne syge?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Det fremgår af artiklen i Politiken den 7. maj 2006, ”Udenlandsk kød gør danskerne syge”, at der sidste år blev registreret 5.456 sygdomstilfælde forårsaget af Salmonella og Campylobacter i fødevarerne, og at myndighederne vurderer, at det reelle tal er langt højere – måske op til 110.000 tilfælde.

 

Infektioner med Salmonella og Campylobacter skal anmeldes, og bliver registreret af Statens Serum Institut. Det er dog kun de tilfælde, hvor personen har søgt læge og har fået udtaget en prøve, hvori bakterien findes, der registreres. Derfor vurderer Statens Serum Institut, at det reelle antal sygdomsramte er langt højere,  antagelig 10 – 20 gange.

 

Færre mennesker bliver syge af Salmonella i forhold til tidligere. Faldet er sket i takt med bekæmpelsen, men i 2005 så vi en stigning. Zoonosecenteret vurderer, at stigningen i salmonellatilfælde først og fremmest skyldes flere tilfælde forårsaget af dansk svinekød og danske æg. Tilfælde forårsaget af importerede fødevarer er på samme niveau som de foregående år, på trods af den stigende import. I 2006 er udviklingen foreløbig positiv, da der indtil nu er registreret lidt færre sygdomstilfælde end på samme tidspunkt de to foregående år.”

 

./.       Jeg har tidligere i min besvarelse af spørgsmål S 3769 redegjort for udviklingen i antallet af sygdomstilfælde forårsaget af Salmonella i fødevarerne. Jeg vedlægger Fødevarestyrelsens notat om udviklingen i fødevarebårne sygdomme i Danmark i perioden 2000-2005.

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø