Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri

København, den 19. juni 2006

Sag: 1874/211858

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 19. maj 2006 (spørgsmål nr. 348) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

 

Spørgsmål 348:

 

”Kan ministeriet undlade at forlænge en licens til at fiske muslinger i forbindelse med udløb af licensen, og kan dette ske uden udgifter for staten?”

 

Svar:

 

Som det fremgår af mit svar på spørgsmål 347, må man efter reglerne i bekendtgørelse nr. 155 af 7. marts 2000 om regulering af fiskeri efter muslinger kun fiske muslinger, hvis man har en tilladelse udstedt af Fiskeridirektoratet. Tilladelse udstedes normalt kun til en fartøjsejer, som har drevet muslingefiskeri med fartøjet i det pågældende farvandsområde gennem en længere årrække. I tilladelsen fastsættes ifølge bekendtgørelsen særlige vilkår for udnyttelsen, herunder for hvilken periode tilladelsen gælder.

 

Hvis betingelserne for en tilladelse ikke er opfyldt, kan Fiskeridirektoratet vælge at tilbagekalde den og undlade at give en ny tilladelse, men der tages i praksis hensyn til, at fartøjer, som er inde i muslingefiskeriet, i en årrække har været indrettet specielt til dette fiskeri og derfor som udgangspunkt skal kunne fortsætte hermed. Bødestraf og midlertidig licensinddragelse er de normale sanktioner.

 

En permanent nedsættelse af antallet af indehavere af tilladelser kan principielt tænkes at finde sted som led i den almindelige regulering af fiskeriet, for eksempel i forbindelse med svigtende muslingebestande. I en sådan situation vil der som udgangspunkt ikke blive tale om en erstatning til fiskerne. Men der bør anstændigvis tages hensyn til, at muslingefiskere har indrettet deres fartøjer og erhvervsgrundlag efter dette fiskeri. Der bør derfor så vidt muligt gives et vist varsel.

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

/Agnete Sigurd