Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 11. maj 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 331:
Spørgsmål 331
â€Vil ministeren oplyse, om der kan laves nationale regler, der pÃ¥lægger virksomhederne at mærke deres kødprodukter med, at de er af dansk oprindelse?â€
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
â€NÃ¥r det gælder oprindelsesmærkning, mÃ¥ der skelnes mellem oksekød og oksekødprodukter og andet kød. For oksekød og oksekødsprodukter er angivelse af oprindelse obligatorisk i medfør af Europa-Parlamentets og RÃ¥dets forordning (EF) Nr. 1760/2000 af 17. juli 2000 om indførelse af en ordning for identifikation og registrering af kvæg og om ophævelse af RÃ¥dets forordning (EF) nr. 820/97.
NÃ¥r det gælder andet kød end oksekød og oksekødsprodukter, er det efter reglerne i EU’s mærkningsdirektiv frivilligt at angive kødets oprindelse, medmindre der ellers vil være risiko for vildledning af forbrugeren. En medlemsstat kan ikke uden videre fastsætte nationale regler, der er strengere end reglerne i mærkningsdirektivet. SÃ¥danne regler skal notificeres hos Kommissionen, der herefter har mulighed for at fremsætte indvendinger.â€
På mit initiativ har fødevaremyndighederne og fødevarebranchen imidlertid skabt en fælles forståelse om oprindelsesmærkning af kød. Det betyder, at alt kød, som ikke er oksekød eller oksekødsprodukter, og som stammer fra dyr, der er født, opvokset og slagtet i Danmark, nu sælges i butikkerne mærket som dansk kød. Den fælles forståelse gælder for fersk kød, herunder hakket kød, og visse former for tilberedt kød.
                                                                                                                   /Thomas Elvensø