Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 22. maj 2006

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 1139


 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 11. maj 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 325:

 

Spørgsmål 325

”Vil ministeren i forlængelse af ministerens besvarelse af FLF alm. del – samrådsspm. BD den 10. maj 2006 om fødevaresikkerheden på Danish Crown oplyse, hvilken effekt forhøjelsen af bødestørrelsen for overtrædelser af fødevarelovgivningen har haft?”

 

Svar:

Under samrådet nævnte jeg, at vi skal skærpe sanktionsmulighederne, blandt andet i form af højere bøder og mere konsekvent bødesanktionering på udvalgte områder. Disse punkter er en del af nul-toleranceplanen. 

 

Et generelt højere bødeniveau vil indgå som et af elementerne i et kommende lovforslag til ændring af fødevareloven. Der vil blive anført en normalbødestørrelse for konkrete overtrædelser af fødevarelovgivningen. En lignende generel skærpelse af bødeniveauet blev gennemført på medicinområdet ved lov nr. 105 af 20. februar 2006.

 

Fra 1. januar 2006, hvor lov nr. 526 af 24. juni 2005 om fødevarer trådte i kraft, har det været muligt at give større bøder til store virksomheder, så den præventive effekt af bøder er mere uafhængig af virksomhedens omsætning. Fødevarestyrelsen har ikke nogen opgørelse over, hvor ofte bødestørrelsen er blevet forhøjet for store virksomheder, og det er for tidligt at vurdere effekten af ændringen.

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø