Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 22. maj 2006

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 1022


 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. maj 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 321:

 

Spørgsmål 321

”Vil ministeren redegøre for sagen om salmonellainficeret kød som omtalt i artiklerne fra Politikken den 7. og 8. maj 2006 ”Kontrolfejl ved udbrud af salmonella”, ”Farligt kød: Krav om mere kontrol”, Farligt kød: Farligt oksekød serveret trods flere advarsler”, ”Udenlandsk kød gør danskere syge”, ”Det farlige kød: Barfoed: Mere kontrol af kød” og ”Kødet dræber”, og herunder redegøre for, om der skal strammes op på procedurer og rutiner i forbindelse med kontrol af importerede produkter, og om der er begået fejl, der giver anledning til placering af et ansvar?”

 

Svar:

For så vidt angår redegørelse for sagsforløbet henvises til Fødevarestyrelsens redegørelse herfor i besvarelsen af spørgsmål FLF 320.

 

For så vidt angår spørgsmålet, om der skal strammes op på procedurer og rutiner i forbindelse med kontrol af importerede produkter, og om der er begået fejl, der giver anledning til placering af et ansvar, skal det bemærkes, at den aktuelt beskrevne sag ligger før opfølgningen på hindbærsagen, som blandt andet indebar etablering af procedurer for orientering af alle fødevareregioner om notifikationer, som involverer Danmark.

 

Endvidere er der i Fødevarestyrelsen oprettet en særlig fødevareberedskabsenhed. Fødevareberedskabsenheden blev netop etableret med henblik på at samle arbejdet med håndteringen af fund af sundhedsfarlige fødevarer, herunder Rapid Alert-notifikationer og tilbagetrækning i forbindelse hermed, således at det undgås, at tilsvarende situationer opstår.

 

Hindbærsagen og en række andre sager, herunder den sag som er omtalt i de nævnte artikler fra Politiken, blev revideret i efteråret 2005. Resultatet af revisionen kan læses i rapporten ”Revision af Fødevarestyrelsens håndtering af tilbagetrækningssager – herunder hindbærsmuldsagen i sommeren 2005”.

 

Af Fødevarekontroludvalgets bemærkninger til rapporten fremgår det, at udvalget finder, at de tiltag, der er sat i værk som følge af Hindbærsagen, synes at tage højde for de områder, hvor revisionsrapporten har afdækket problemer. Fødevarekontroludvalget udtrykker i deres bemærkninger tilfredshed med dette.      

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø