Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri MINISTEREN Den 11. nov. 2005 J.nr.: 428 -1 Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 17. oktober 2005 (FLF alm. del. - Spørgsmål 32) anmodet om min besvarels  e af følgende spørgsmål: Spørgsmål 32: ”Hvilken ekspertise står bag vurderingen af, hvad der for det enkelte menneske skønnes at være henholdsvis sundt og usundt?” Svar: De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR), senest revideret i 2004, fastsætter ud f ra et videnskabeligt grundlag retningslinier for indtag af energi og næringsstoffer i en sund kost. Anbefalingerne er udarbejdet af ernæringseksperter fra alle de nordiske lande, der konstant overvåger den nyeste viden og sætter denne i relation til det fa   ktiske fødevareforbrug. For at sammensætte en sund kost bør man således følge de næringsstofanbefalinger, der er givet i NNR. For bedre at kunne omsætte disse anbefalinger til ”mad og drikke” er der udviklet kostråd, som er en anvisning baseret på fødevare   r og fødevaregrupper. Kostrådene omhandler således, hvilke fødevarer man bør spise, hvor hyppigt og i hvilke mængder for at sammensætte en sund kost. De officielle kostråd er senest revideret i maj 2005, og er sket i samarbejde mellem Danmarks Fødevarefors kning og Ernæringsrådet. Som allerede nævnt lægger jeg vægt på, at en ernæringsmærkningsordning er i overensstemmelse med de officielle kostråd. Lars Barfoed / Lars Korsholm