Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
MINISTEREN
Den 11. nov. 2005
J.nr.: 428
-1
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 17. oktober 2005
(FLF alm. del. - Spørgsmål 32) anmodet om min besvarels e af følgende spørgsmål:
Spørgsmål 32:
Hvilken ekspertise står bag vurderingen af, hvad der for det enkelte menneske skønnes at
være henholdsvis sundt og usundt?
Svar:
De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR), senest revideret i 2004, fastsætter ud f
ra et
videnskabeligt grundlag retningslinier for indtag af energi og næringsstoffer i en sund kost.
Anbefalingerne er udarbejdet af ernæringseksperter fra alle de nordiske lande, der konstant
overvåger den nyeste viden og sætter denne i relation til det fa ktiske fødevareforbrug. For at
sammensætte en sund kost bør man således følge de næringsstofanbefalinger, der er givet i
NNR. For bedre at kunne omsætte disse anbefalinger til mad og drikke er der udviklet
kostråd, som er en anvisning baseret på fødevare r og fødevaregrupper. Kostrådene omhandler
således, hvilke fødevarer man bør spise, hvor hyppigt og i hvilke mængder for at
sammensætte en sund kost. De officielle kostråd er senest revideret i maj 2005, og er sket i
samarbejde mellem Danmarks Fødevarefors kning og Ernæringsrådet.
Som allerede nævnt lægger jeg vægt på, at en ernæringsmærkningsordning er i
overensstemmelse med de officielle kostråd.
Lars Barfoed
/ Lars Korsholm