J.nr.

                                                                                                                 

Text Box: j.nr. 06-052541
Dato :

 

 

 

 

Til

                          Folketinget – Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 319 af 8. maj 2006.

(FLF alm. del – bilag 437).

 

 

                          Kristian Jensen

 

 

                                                                              / Tina R. Olsen


Spørgsmål 319:

"Ministeren bedes kommentere henvendelse af 5. maj 2006 fra Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening vedr. aktiv forædling, jf. FLF alm. del – bilag 437"

 

Svar:

Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening (DFE) anfører i henvendelsen, at toldmyndighederne ikke har forstået ordningens formål der er at sikre EU-virksomheders konkurrenceevne, at ordningen er administrativ tung for virksomheder og toldmyndigheder, og at reglerne administreres uens i Danmark og i andre EU-lande.

 

DFE anmoder derfor om, at det sikres, at ordningen administreres ensartet i hele landet. Endvidere deltager DFE gerne i møder og besvarer uddybende spørgsmål.

 

SKAT har til brug for besvarelsen kontaktet DFE for at få konkrete oplysninger om de proble­mer, der er DFEs anledning til at henvende sig til udvalget.

 

DFE har hertil oplyst, at man ikke har mulighed for at give de ønskede oplysninger om konkrete virksomheder og deres problemer med aktiv forædling. DFE oplyser dog, at man generelt oplever, at der både hos virksomheder og myndigheder er problemer med at forstå og anvende aktiv forædling, og at dette giver en uens administration.

 

DFE har givet udtryk for, at man gerne vil deltage i et udredningsarbejde, hvor der opstilles ensartede og forståelige regler for anvendelsen af aktiv forædling.

 

SKAT har oplyst, at toldordningen aktiv forædling går ud på, at virksomheder i EU kan undgå at betale told ved import af råvarer fra 3.lande, hvis råvarerne forarbejdes (aktivt forædles) til færdigvarer, der siden eksporteres ud af EU.

 

Aktiv forædling er indeholdt i EU’s regelsæt om told, der gælder ensartet i alle EU-landene. Disse toldregler administreres i Danmark af SKAT, som udsteder bevilling til virksomheder, som ønsker at anvende aktiv forædling. I den forbindelse er der en række forpligtelser for virksomhederne.

 

Som nævnt ønsker DFE ikke at konkretisere de problemer, der omtales generelt i henvendelsen. Jeg kan derfor ikke kommentere disse.

 

SKAT er ansvarlig for, at bl.a. regelsættet om aktiv forædling administreres ensartet. I den forbindelse har SKAT oplyst, at dette sker ved kvartalsvise opdateringer af Toldvejledningen, der også er tilgængelig for virksomhederne, samt ved dialog med organisationerne i f.eks. Toldudvalget og gennem direkte dialog med virksomhederne, når disse henvender sig for vejledning m.v.

 

En enkel og smidig administration af toldreglerne er i alles interesse. Det er også målet med dialogen i SKATs Toldudvalg, hvor SKAT mødes med virksomhedernes organisationer og drøfter aktuelle problemstillinger mv.

 

SKAT har desuden oplyst, at man gerne deltager i en dialog om mere konkrete problemstillinger, hvor det måtte ønskes. DFE er således velkommen til at henvende sig til SKAT med henblik på den ønskede drøftelse af aktiv forædling mv.