Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
MINISTEREN
Den 11. nov. 2005
J.nr.: 428-1
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 17. oktober 2005
(FLF alm. del. - Spørgsmål 30) anmodet om min besvarel se af følgende spørgsmål:
Spørgsmål 30:
Hvorfor har ministeren ikke fulgt detailhandlens brancheorganisationers forslag til
udformning af et ernæringsmærke?
Svar:
Detailhandlens brancheorganisationer har foreslået en mærkningsordning, hvor alle fødevar
er
skal kunne mærkes med en positiv angivelse af det bedste valg inden for hver enkelt
fødevarekategori. Baggrunden herfor er blandt andet, at producenter og detailhandel ikke vil
anvende et mærke, som vil kunne give produkterne et negativt præg.
Formålet med at etablere et ernæringsmærke er primært at give forbrugeren et redskab i
indkøbssituationen til at vælge ernæringsrigtigt, og dermed gøre det lettere for forbrugerne at
vælge de fødevarer, som ernæringsmæssigt udgør et godt valg i hverdagen, og vælge
lidt
mindre af de fødevarer, som bør indtages i mere begrænsede mængder.
Mærkningen skal kunne understøtte de officielle kostråd. Hvis mærkningen er i modstrid til
ernæringsoplysningen vil forbrugerne blive vildledt og ikke vejledt.
Mærkning af bedste valg i gruppen kan blive vildledende, hvis grupperingen bliver indrettet
sådan at produkter, der faktisk frarådes i henhold til de generelle kostråd, kan få et positivt
mærke. Eksempler på dette kunne være, hvis man giver den mindst fede chokoladebar ell
er
grillpølse et positivt mærke. Samtidig er det et udtalt ønske fra forbrugersiden, at der skal
fastsættes indholdsgrænser for blandt andet fedt og sukkerindhold også for produkter, man
ikke skal spise så meget af, sådan at forbrugerne også bliver vejledt i valget af sådanne
produkter.
Lars Barfoed
/ Lars Korsholm