Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

1. maj 2006

 

 

 

 

Sagsnr.: 301


 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 5. april 2006 (FLF alm. del – bilag 385, spørgsmål nr. 288) anmodet om min besvarelse af følgende stillede spørgsmål:

 

Spørgsmål 288:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4. april 2006 fra FødevareIndustrien vedr. fødevaresikkerhed og fødevarekontrol, jf. FLF alm. del – bilag 385. ”

 

Svar:

FødevareIndustrien har i brev af 4. april 2006 sendt bemærkninger om fødevaresikkerhed og fødevarekontrol til Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri som opfølgning på de seneste ugers debat.

 

FødevareIndustrien understreger, at ansvaret for fødevaresikkerheden ligger hos virksomhederne, og at egenkontrol er den eneste effektive måde at forebygge fødevarerisici på.

 

Det er min opfattelse, at FødevareIndustrien i brevet til Fødevareudvalget deler min holdning til, at der skal tages kraftigt afstand fra de virksomheder, som ikke har moralen i orden og med deres adfærd er med til at skade hele den danske fødevarebranche.

 

Jeg er enig med FødevareIndustrien i, at virksomhederne har ansvaret for at fremstille og sælge sikre og sunde fødevarer. Det er et ansvar, som virksomhederne skal tage på sig i form af en tilstrækkelig og velfungerende egenkontrol. Men jeg vil gerne understrege vigtigheden af en effektiv, offentlig kontrol. Det er efter min opfattelse også til glæde for de veldrevne fødevarevirksomheder, når kontrollen rammer virksomheder med ondt i moralen.

 

Det er meget vigtigt for mig at få genoprettet tilliden til fødevarekontrollen og sikre hurtige og skrappe sanktioner overfor de virksomheder, der gentagne gange bryder fødevarelovens regler.


Jeg har derfor iværksat en række initiativer for at optimere den offentlige fødevarekontrol, herunder etablering af en særlig enhed med speciale i at kontrollere virksomhedernes regnskaber og dokumenter for bl.a. at modvirke salg af for gammelt kød og overtrædelse af sporbarhedsreglerne. Der skal endvidere iværksættes en uafhængig undersøgelse af sagsforløbet i de to sager om hhv. Tannis Food og Thulin Kød Engros.

 

Endvidere vil der blive iværksat en gennemgribende undersøgelse af fødevarekontrollen for blandt andet at vurdere, hvordan styringen af fødevarekontrollen kan indrettes mere hensigtsmæssigt, og hvordan arbejdet i fødevarekontrollen kan tilrettelægges mere hensigtsmæssigt, så der skabes yderligere rum til den egentlige tilsynsaktivitet. Undersøgelsen gennemføres af en uafhængig ekspertgruppe inden udgangen af 2006.

 

FødevareIndustrien tager fat på et meget væsentligt emne, som er overordentlig vigtigt for at videreudvikle kontrollen og sikre kontrollens kvalitet, nemlig uddannelse af kontrollørerne. Fødevarestyrelsen har udarbejdet en kompetenceprofil og –udviklingsplan for de tilsynsførende. For at opretholde fokus på dette arbejde, vil uddannelse af de tilsynsførende indgå i mine videre overvejelser om modernisering og videreudvikling af fødevarekontrollen.

 

 

  

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

/Maria Krohn