Kære Peder Philipp og Preben Mikkelsen
Tak for jeres brev af 28. marts 2006 om Ny Sundhedsrådgivning i kvægbruget, hvor der fremsættes forslag til besøgsfrekvens for aftale om Ny Sundhedsrådgivning. Jeg er glad for den indsats som jeres erhverv yder for at give bedre sundhed i kvægbruget.
Jeg har godkendt Fødevarestyrelsens indstilling om implementering af Ny Sundhedsrådgivning, og på baggrund af denne indstilling arbejder Fødevarestyrelsen nu på en ny bekendtgørelse, der tager udgangspunkt i indstillingen. Fødevarestyrelsen har den 30. marts 2006 udsendt et første udkast til ny bekendtgørelse til både Dansk Kvæg og Den Danske Dyrlægeforening.
Dansk Kvæg giver i brevet udtryk for, at ordningen skal kunne benyttes af alle kvægbrugere såvel mælkeleverende som ikke-mælkeleverende besætninger samt, at ordningen skal være attraktiv at bruge. For at ordningen er attraktiv mener Dansk Kvæg, at besøgsfrekvensen skal bestå af månedlige besøg i ikke-mælkeleverende besætninger og månedlige besøg kombineret med et antal ekstra besøg afhængig af besætningsstørrelse og produktionsmønster i mælkeleverende besætninger.
Jeg er som udgangspunkt enig i det ønskværdige i, at så mange besætningsejere som mulig finder det attraktivt at indgå i Ny Sundhedsrådgivning for kvæg, men samtidig skal hensyn til fødevaresikkerheden ikke sættes over styr.
 Fødevarestyrelsen oplyser, at det udsendte første udkast til bekendtgørelse om Ny Sundheds-rådgivning har inkluderet både mælkeleverende og ikke-mælkeleverende kvægbesætninger, hvorfor der er taget højde for, at ordningen kan omfatte begge produktionstyper og således sikre en bred udbredelse.
I Fødevarestyrelsens første udkast om Ny Sundhedsrådgivning er besøgsfrekvensen i mælke-leverende kvægbesætninger som udgangspunkt fastsat til ugentlige besøg, da det er det koncept, der blev afprøvet i pilotprojektet. Besøgsfrekvensen kan nedsættes til hver 14 dag i perioder, hvor der er mindre end 5 ugentlige kælvninger i besætningen. Baggrunden for den fast-satte besøgsfrekvens i mælkeleverende besætninger er, at dette besøgsinterval blev afprøvet med positiv effekt i pilotprojektet, at den sikrer rettidig udførelse af klinisk undersøgelse af risikodyr i forhold til produktionstype og besætningsstørrelse og at produktionen i mælkeleverende besætninger sædvanligvis er mere intensiv end i ikke-mælkeleverende besætninger.
Fødevarestyrelsen oplyser endvidere, at der i bekendtgørelsesudkastet til Ny Sundhedsrådgivning er lagt op til en mulighed for at kunne søge dispensation for antallet af rådgivningsbesøg, såfremt særlige forhold gør sig gældende.
Endelig har Fødevarestyrelsen i udkastet til bekendtgørelsen fastsat en besøgsfrekvens på månedlige besøg for de ikke-mælkeleverende besætninger.
Fødevarestyrelsen oplyser, at både Dansk Kvæg og Den Danske Dyrlægeforening inddrages i udarbejdelsen af bekendtgørelsen om Ny Sundhedsrådgivning, inden den sendes i ekstern høring. Fødevarestyrelsen vurderer herefter alle indkomne høringssvar.
Â
Â
Lars Barfoed