Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 26. april 2006

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 659


 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 22. marts  2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 277:

 

Spørgsmål 277

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del samrådsspm. AY om status for udbruddet af fugleinfluenza i Danmark den 22. marts 2006 oplyse, hvor længe en fugle, der er død af fugleinfluenza, smitter efter den er død?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som i samarbejde med Danmarks Fødevareforskning har oplyst følgende:

 

”Der er blandt dyrearterne stor forskel i modtagelighed for smitte med fugleinfluenza. Hønsefugle menes at være mest modtagelige.

 

En fugl død af fugleinfluenza vil i princippet være smittefarlig, så længe influenzavirus i fuglen ikke er inaktiveret. Denne inaktiveringsproces afhænger af en række faktorer, hvoraf de vigtigste er udgangskoncentrationen ( - hvor meget virus var der i fuglen?) og temperaturen (- virus inaktiveres hurtigere med højere temperaturer). Selv om influenzavirus kun overlever dårligt uden for værtsdyret, vil der alligevel ved vintertemperaturer være tale om, at det tager uger snarere end dage, før virus er inaktiveret. Dette er baggrunden for, at det af EU’s ekspertgruppe er vurderet, at der skal hengå 21 dage efter det sidste fund af en influenzasmittet fugl, før beskyttelseszonen om fundet kan hæves igen.”

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø