Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 26. april 2006

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 659


 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 22. marts  2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 274:

 

Spørgsmål 274

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del - samrådsspm. AY om status for udbruddet af fugleinfluenza i Danmark den 22. marts 2006 oplyse, om det påtænkes at dyrke vaccine på grundlag af de antistoffer mod H5N1, man eventuelt finder i fugle i Danmark?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som i samarbejde med Danmarks Fødevareforskning har oplyst følgende:

 

”En vaccine kan ikke fremstilles på grundlag af antistoffer, men kan fremstilles på grundlag af det virus, der forårsager dannelse af antistoffer. I det konkrete tilfælde forudsættes således, at spørgsmålet vedrører en eventuel fremstilling af vaccine på grundlag af isolater af danske fugleinfluenzavirus af typen Influenza A højpatogen H5N1, og at vaccinen skal anvendes til beskyttelse af danske fjerkræbesætninger.

 

Fremstilling af en vaccine er en tidskrævende og omkostningsfuld proces, der kræver betydelige økonomiske ressourcer. Set i lyset af, at der på markedet er vacciner tilgængelige mod fugleinfluenza, og at disse vacciner for øjeblikket anvendes i pilotforsøg til beskyttelse af fjerkræbesætninger i Holland og Frankrig, er der ingen aktuelle planer om at indlede en produktion af en dansk vaccine mod fugleinfluenza. Men både Danmark og de øvrige EU-lande følger naturligvis resultater og erfaringer fra Holland og Frankrig tæt med henblik på at opbygge et nødvendigt vidensgrundlag for at kunne tage stilling til, om det på et senere tidspunkt skal overvejes at inddrage vaccination som et element i beskyttelsen af danske fjerkræbesætninger imod fugleinfluenza.”

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø