UDENRIGSMINISTERIET

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris spørgsmål nr. 269 af 22. marts 2006 til skriftlig besvarelse.

 

 

Spørgsmål nr. 269 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til udenrigsministeren.

 

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrådsspm. AK om IØ-fondens involvering i svineproduktioner den 21. marts 2006 oplyse, hvordan ministeren sikrer, at IØ-fondens projekter skal leve op til danske regler hvad angår miljø, dyrevelfærd og veterinær praksis?”

 

 

Svar:

 

IØ har taget en række initiativer, der skal give svineprojekter, som Fonden deltager i, de bedst mulige rammer for produktion i Central- og Østeuropa, samtidig med at de lever op til IØ’s skærpede krav til området.

 

IØ har således oplyst følgende:

 

”Fonden er i gang med at få gennemført en uafhængig konsulentundersøgelse af regulering og kontrol af veterinær medicin. Undersøgelsen skal i første omgang beskrive forskelle og ligheder på området i Danmark og Polen (der ligesom Danmark er omfattet af omfattende EU-regulering på området), Ukraine og Rusland. Undersøgelsen, der forventes klar i løbet af sommeren 2006, vil munde ud i nye retningslinier for årlig afrapportering fra selskabernes daglige ledelse til bestyrelserne på projekterne. Udover at være guidelines for rapporteringen til projektets bestyrelse, skal retningslinierne tjene som redskab for den daglige ledelse til at håndtere de danske regler i den daglige drift. Anvendelsen af danske regler skal fortsat ske under hensyntagen til gældende lokale regler. IØ vil gennem sin deltagelse i bestyrelsesarbejdet i projektselskaberne tilse afrapportering efter nøje fastlagte retningslinier. Indenfor området dyrevelfærd er Fonden i færd med at udvikle retningslinier svarende til disse, der gælder indenfor medicinområdet.”

 

IØ har videre oplyst, at hvad angår gyllehåndtering, følger Fonden op på de handlingsplaner, der blev beskrevet under samrådet med Udvalget den 21. marts 2006, og som går ud på at gennemføre Carl Bro rapportens anbefalinger i samtlige svineprojektselskaber, som Fonden er involveret i. Gennem opfølgning på handlingsplanerne bringer IØ dermed gyllehåndtering i udlandet i overensstemmelse med danske miljøregler. På IØ’s hjemmeside www.ioe.dk har Fonden redegjort for opfølgningen på samrådet den 21. marts 2006. Her kan man ligeledes finde Carl Bros rapporter.