TALEPUNKTER

UDENRIGSMINISTERIET

 

 

Til:

Udenrigsministeren

 

J.nr.:

73.D.204.i

CC:

 

 

Bilag:

 

Fra:

Erhvervsinstrumenter i udviklingsbistand

 

Dato:

20. marts 2006

Emne:

Åbent Samråd den 21. marts 2006 i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedr. IØ's involvering i svineprojekter.

Talepunkter.

 

 

 

 

Samrådsspørgsmål AK: Hvilke svineproduktioner er IØ-fonden involveret i, og overholder disse svineprojekter de danske regler vedr. miljø, dyrevelfærd og veterinær medicin, herunder brug af vækstfremmere og antibiotika i produktionen?

 

 

Besvarelse:

Det er i dag næsten et år siden [maj 2005], jeg sidst orienterede udvalget om IØ Fondens involvering i svineprojekter i Østlandene. Der er sket en hel del siden da. Først og fremmest konkluderede IØ på baggrund af en uafhængig undersøgelse af miljøregler på gylleområdet i de aktive projekter, som Fonden var involveret i, at de nationale lovgivninger i alle projekter var overholdt. Den uafhængige undersøgelse, som rådgivningsvirksomheden Carl Bro stod for, gav også anbefalinger til konkrete tiltag, der ville kunne bringe gyllehåndtering i udlandet i overensstemmelse med danske miljøregler. Dette arbejde blev igangsat sidst på sommeren 2005.

 

Fonden gjorde status over arbejdet ved årsskiftet. I alle tilfælde, bortset fra to, var målet om forbedringer nået. I de to tilfælde var arbejdet sat i gang, men på grund af udefrakommende forhold - som byggetekniske forhold - havde man ikke kunnet overholde tidsplanen. Arbejderne ville i disse to tilfælde i stedet blive afsluttet i første del af 2006. 

 

For yderligere at sikre, at processen foregik, som det var aftalt, besluttede IØ’s bestyrelse i december sidste år at bede Carl Bro om at foretage en ny rundrejse til de aktive projekter. Bestyrelsen ville sikre, at alle sager, der angik gyllehåndtering, var i orden.

Carl Bro’s seneste arbejde er påbegyndt og forventes afsluttet inden sommer.

 

* * * * *

Udvalget  har også spurgt til hvilke svineprojekter, IØ er involveret i. Jeg vil her udlevere en liste [liste udleveres]. Der er tale om elleve projekter ialt.

 

Det fremgår af listen, at Poldanor ikke er et af de projekter, som IØ er engageret i. Det er som bekendt seks år siden, at IØ solgte sin aktiepost.

 

Udvalget spørger, om de svineprojekter, IØ er involveret i, overholder danske regler om miljø, dyrevelfærd og veterinær medicin, herunder brug af vækstfremmere og antibiotika i produktionen. Her vil jeg minde om, at der - bortset fra gyllehåndtering - ikke hidtil har været stillet krav om, at projekter, som IØ deltager i, skal overholde danske regler. Det er den generelle regel for IØ, at projekterne skal fungere i det lokale marked, efter de forhold, der gælder i landet, der modtager en dansk investering. Der er jo tale om projekter i udlandet, ikke i Danmark.

 

Jeg har imidlertid lagt vægt på, at IØ’s projekter inden for svineproduktion - i størst muligt omfang – skal leve op til danske regler. 

 

Som bekendt er IØ’s krav til deltagelse i svineproduktion nu blevet skærpet. Pr. 1. januar i år kræver IØ, at projekterne også skal overholde de danske regler for dyrevelfærd og veterinærmedicin, herunder vækstfremmere og antibiotika.

 

Jeg er glad for, at IØ i dag stiller krav om, at man efterlever de danske regler for dyrevelfærd og veterinær praksis, herunder medicinering og brug af vækstfremmere og antibiotika.

 

Der er dog enkelte undtagelser i de tilfælde, hvor det ikke er forsvarligt – eller muligvis ligefrem i modstrid med reglerne i opholdslandet - at følge de danske retningslinjer. I de tilfælde må de lokale regler selvsagt gå forrest. Det kan være, fordi landet har et andet vaccinationsregime, eller fordi klimatiske forhold gør de danske regler uanvendelige.

Også de eksisterende projekter vil blive omfattet af det høje beskyttelsesniveau. Her behøver vi fakta, for at IØ kan drøfte opstramninger på et helt konkret grundlag. IØ er derfor ved at gennemføre en bred kort­lægning af projekternes anvendelse af dyrevelfærd og brug af veterinærmedicin, inklusiv medicinering og brug af vækstfremmere og antibiotika.

 

* * * * *

Jeg har nu redegjort for de skridt, der er taget for at højne miljøstandarderne i IØ’s engagementer i svineproduktion. Samtidig vil jeg gerne understrege, at Danmark gennem IØ’s aktiviteter ikke alene har bidraget meget aktivt til at stabilisere Østlandene efter Murens fald. Fonden har, ved at deltage med investeringer i blandt andet de tidligere kommunistiske landbrugssystemer, ydet en vigtig indsats for at rette op på miljøet og forbedre fødevaresikkerheden i Østlandene.      

 

* * * * *

   Â