Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

København, den 23. marts 2006

Sagsnr.:  6612

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har efter ønske fra Per Clausen i skrivelse af 28. februar udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 228:

 

“På hvilken måde vælges avlerrepræsentanterne, der sidder i Genressourceudvalget, og hvordan er proceduren for eventuel udskiftning af avlerrepræsentanter i GRU, f.eks. hvis der blandt avlere er udbredt utilfredshed med repræsentanternes indsats?”

 

Svar:

 

./.                Der henvises til udvalgets vedtægter, som vedlægges. Som det fremgår af § 4 sker udnævnelse af avlerrepræsentanter efter indstilling fra avlerforeninger inden for de respektive dyregrupper.

 

Som det fremgår af vedtægternes § 5, udnævnes medlemmerne for en periode på 4 år. Ønsker et medlem at fratræde inden periodens udløb, udnævnes et nyt medlem for den resterende periode.

 

Hvis der blandt avlere er utilfredshed med deres repræsentant, må de således vente med udskiftning til udløbet af 4-års perioden eller til deres repræsentant eventuelt selv ønsker at fratræde.

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

                                                                                                        /  Dorrit Krabbe


 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Den 14. oktober 2003

 

 

 

 

Vedtægter

for Udvalget til Bevarelse af Genressourcer hos Danske Husdyr

 

 

Formål

§ 1

 

Det af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri nedsatte udvalg til bevarelse af genressourcer hos danske husdyr har som formål at medvirke til bevarelse af genressourcer hos danske husdyrarter med henblik på sikring af den biologiske mangfoldighed, den kulturhistoriske arv og det karakteristiske kulturlandskab.

 

Kompetencer

§ 2

 

Udvalget varetager på vegne af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den overordnede koordinering af bevaringsarbejdet vedrørende genressourcer hos danske husdyr. Udvalget udarbejder i den forbindelse årlige arbejdsplaner og budgetter for det kommende år. Udvalget holder møde mindst to gange om året.

 

Udvalget afgiver indstillinger om ydelse af støtte i overensstemmelse med bekendtgørelse herom.

 

Udvalget afgiver udtalelse om spørgsmål vedr. bevaringsarbejdet efter anmodning fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, herunder eksempelvis udtalelse om behov for forskning af relevans for bevaringsarbejdet.

 

Udvalget kan over for offentligheden informere om arbejdet med bevaring af husdyrgenetiske ressourcer.

 

Opgaver

§3

 

Levende bevaring

Udvalget skal medvirke til registrering af genressourcer (levende populationer, sæd, embryoner m.v.) og rådgive om hensigtsmæssig avl, fodring og pleje af de levende populationer af ældre danske husdyrarter.

 

Udvalget medvirker ved Direktoratet for FødevareErhvervs evaluering af de 4 besøgs- og bevaringscentre, som blev oprettet i 2002 for en 4-årig periode.

 

Udvalget kan medvirke til oprettelse af besætninger af de gamle danske husdyrracer, som det efter en konkret faglig vurdering findes påkrævet at træffe særlige foranstaltninger for.

 

Støtte i form af dyreenhedstilskud

Udvalget fremsætter forslag til kriterier for modtagelse af dyreenhedstilskud, herunder hvilke racer, der kan modtage støtte og til størrelsen af støtten inden for det fastsatte maximale tilskud pr. dyreenhed, som på nuværende tidspunkt udgør 3.000 kr. pr. dyreenhed årligt. Indstilling herom afgives til Direktoratet for FødevareErhverv, der fastsætter reglerne ved bekendtgørelse.

 

Udvalget vurderer ansøgninger om støtte og afgiver indstilling herom til Direktoratet for FødevareErhverv.

 

Støtte i form af tilskud  til avlerforeninger

Udvalget kan bistå avlerforeninger for gamle danske husdyrracer med rådgivning og økonomisk støtte i begrænset omfang f.eks.  under etablering.

 

Udvalget fremsætter forslag til kriterier for at kunne tildele støtten. Indstilling herom afgives til Direktoratet for FødevareErhverv, der fastsætter reglerne ved bekendtgørelse.

 

Udvalget vurderer ansøgninger om støtte og afgiver indstilling herom til Direktoratet for FødevareErhverv.

 

Cryokonservering

Udvalget fastlægger principperne for videreførelse, evt. udbygning og anvendelse af genbanker med frossen sæd m.v. etableret i udvalgets regi.

 

Avlerforum

Udvalget står for oprettelse af et forum for avlere, hvor avlere og andre interessenter for bevaringsarbejdet kan udveksle synspunkter samt få rådgivning og information om arbejdet med bevaringen af de husdyrgenetiske ressourcer.

 

 

Internationalt samarbejde

Udvalget medvirker til koordination og samarbejde med den af Nordisk Ministerråd (NEJS) nedsatte Nordiske Genbank for Husdyr (NGH) til bevaring af genressourcer hos nordiske husdyrarter samt andre internationale bevaringsaktiviteter. Udvalget skal endvidere formidle kontakt til offentlige og private institutioner og foreninger, der har interesse i ældre danske husdyrarter.

 

 

Medlemmer m.v.

§ 4

 

Udvalget består af 12 medlemmer. Medlemmerne repræsenterer de kultur-, miljø- og landbrugsmæssige interesser samt repræsentanter fra avlerkredsen og andre interessenter for bevaringen af husdyrgenetiske ressourcer hos danske husdyr. Udvalget er sammensat som følger:

 

1)      Formanden

2)      Repræsentant fra Miljøministeriet

3)      Repræsentant fra Kulturministeriet

4)      Repræsentant fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole

5)      Repræsentant fra andre universiteter (KU, Ã…U, RUC)

6)      Repræsentant fra Danmarks JordbrugsForskning

7)      Repræsentant fra Dansk Landbrug

8)      Avlerrepræsentant for kvæg

9)      Avlerrepræsentant for svin

10)  Avlerrepræsentant for fÃ¥r og geder

11)  Avlerrepræsentant for heste

12)  Avlerrepræsentant for fjerkræ og andre dyr (kaniner, bier, hunde)

 

Udvalgets formand udnævnes af ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri uden forudgående indstilling. Udnævnelse af medlemmerne sker efter indstilling fra vedkommende ressortministerium, universiteter og forskningsinstitutioner. Udnævnelse af avlerrepræsentanter sker efter indstilling fra avlerforeninger inden for de respektive dyregrupper. Udnævnelse af medlemmerne foretages efter retningslinierne i lov om ligestilling af mænd og kvinder ved udpegning af medlemmer til offentlige udvalg, kommissioner og lignende.

 

 

Valgperioder

§ 5

 

Medlemmerne udnævnes for en periode på 4 år. Fratræder et medlem inden udløbet af funktionsperioden, udnævnes et nyt medlem for den resterende del af perioden i overensstemmelse med retningslinierne i § 4. Genudnævnelse kan finde sted.

 

 

 

 

Afstemning

§ 6

 

Udvalgets beslutninger træffes ved almindeligt stemmeflertal. Udvalget er beslutningsdygtigt, når mindst 8 medlemmer er til stede. I tilfældet af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende. Eventuelle dissenser optages i referatet med oplysning om, hvem der har stemt imod og en kortfattet begrundelse herfor.

 

Formanden kan beslutte, at en afgørelse, som ikke træffes med enstemmighed skal forelægges for Direktoratet for FødevareErhverv, som i så fald træffer afgørelse på grundlag af udtalelser fra alle medlemmer af udvalget.

 

 

Forretningsorden

§ 7

 

Udvalget fastsætter sin egen forretningsorden, som skal godkendes af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

 

Sekretariatet

§ 8

 

Udvalgets sekretariat placeres ved og varetages af Danmarks JordbrugsForskning. I samråd med udvalgets formand udpeges en sekretær for udvalget.

 

 

Offentliggørelse

§ 9

 

Som led i varetagelsen af udvalgets opgave med information af offentligheden om bevaringsarbejdet gøres alt materiale af almen interesse, der udsendes til udvalgets møder samtidig tilgængeligt på hjemmeside. Herunder offentliggøres referaterne af udvalgets møder snarest muligt efter mødet.

 

 

Ikrafttrædelse

§ 10

 

Vedtægterne træder i kraft den 1. november 2003