Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Christiansborg 1240 København K. |
København, den 15. marts 2006                2206
|
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. februar 2006 (Alm. del) bedt mig svare på følgende spørgsmål:
Spørgsmål nr. 205
â€Ministeren bedes kommentere rapporten fra Institut for Miljøvurdering: "Samfundøkonomiske fordele og ulemper ved øget produktion af ørred i danske farvande", jf. FLF alm. del - bilagâ€
Svar:
Jeg går ind for en bæredygtig udvikling af produktionen i dansk akvakultur, som kan supplere de faldende landinger fra fiskeriet. Produktionen i fiskeopdræt er siden 1990 globalt steget med næsten 10 % årligt til nu ca. 30 % af den samlede fiskeproduktion. I Danmark har produktionen i fiskeopdræt været stort set uændret i denne periode.
Danske havbrug og saltvandsdambrug producerede i 2004 ca. 9.000 tons store regnbueørreder og rogn, til en værdi af ca. 200 mio. kr. 90 % af produktionen eksporteres, og især rognen er en meget efterspurgt vare i Japan.
Institut for Miljøvurdering konkluderer i sin rapport, at samfundet kan opnå betydelige gevinster ved en øget havbrugsproduktion. Et enkelt nyt havbrug med en produktion på 5.000 tons årligt vil give en øget produktionsværdi på 170 mio. kr. årligt, og en nettogevinst for samfundet på 378 mio. nutidskroner over 10 år.
Havbrugsudvalget anbefalede allerede i 2003 regelændringer, der kunne muliggøre en produktionsudvidelse uden at gå på kompromis med miljøhensyn. Udvalget tegnede et landsdækkende kort over mulighederne for optimal placering af havbrug. Udvalget konkluderede, at der er mange lokaliteter i sikker afstand fra samtlige beskyttelsesinteresser og med så gode vandforhold, at de lokale miljøeffekter begrænses til et areal af samme størrelsesorden som selve havbruget.
Det har i mange år ikke været tilladt at lægge havbrug i fjordene, som er mere følsomme for miljøpåvirkninger end de åbne havområder. Udledningen fra havbrug udgør under 1 promille af de samlede næringsstoftilførsler til de indre danske farvande. Havbrugene kan påvirke forholdene helt lokalt, men med Havbrugsudvalgets kort kan havbrugene placeres optimalt i områder med gode strømforhold og hensyntagen til andre brugerinteresser.
Miljøministeriet er ved at revidere reglerne for godkendelse af havbrug. I overensstemmelse med Havbrugsudvalgets anbefalinger skal havbrug ligesom andre virksomheder vurderes på den faktiske miljøpåvirkning, og ikke underkastes generelle produktionsbegrænsninger.
Jeg har bedt Dansk Akvakultur om at vurdere, hvor stor en produktionsværdi og hvor mange arbejdspladser, der vil kunne skabes i de kommuner, der aktivt vil gøre noget for at fremme udviklingen af havbrug.
Jeg forventer, at Regeringen og Dansk Folkeparti i september fremlægger en handlingsplan for dansk fiskeri og fiskeopdræt. Jeg ønsker at bruge denne handlingsplan som grundlag for at vurdere mulighederne for bl.a. investeringsstøtte til akvakultur.
Den Europæiske Fiskerifond træder formentlig i kraft 1. januar 2007, som en afløser for FIUF-ordningen. Jeg vil gerne have en tæt dialog med de kommuner, der har mulighed for at udvikle akvakulturen og de små havne, og som ønsker at gøre brug af støttemulighederne.
Hans Chr. Schmidt
/ Knud Larsen