Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
2. marts 2006
Sagsnr.: 433-67
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. februar 2006 (Ad FLF
alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgend e spørgsmål 198:
Spørgsmål 198:
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7. februar 2006 fra Danahus Gruppen vedrørende fo r-
slag til fødevarekontrol af restauranter m.v.
Svar:
I brevet af 7. februar 2006 skitserer Danahus Gruppen en model for en kategorisering af restauranter o.
lign. til brug for fastsættelse af tilsynshyppighed for den enkelte virksomhed. Som elementer, der kan
indgå i en sådan kategorisering, nævnes i brevet inventarets almene tilstand, virksomhedens egenko
n-
trolprogram og en ræ kke forhold vedr. driften af virksomheden.
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
Disse elementer indgår allerede i Fødevarestyrelsens system til risikovurdering og behovsorientering
af ordinære tilsyn (audit) i fødevarevir ksomheder. Systemet er baseret på to hovedelementer:
1.
Fødevarestyrelsen har fastsat generelle tilsynsfrekvenser for de enkelte brancher af fødevar e-
virksomheder. For restauranter o. lign. er der fastsat 2-4 årlige tilsyn, idet det dog for sæsonr e-
stauranter (højst åbne 6 m å neder om året) og virksomheder med begrænset vareudvalg, f.eks.
pølsevogne og værtshuse med parise rtoast, er 1-2 årlige tilsyn.
2.
Med udgangspunkt i de vejledende frekvenser for tilsyn fastsætter fødevareregionerne antallet
af tilsyn med den enkelte virksomhed. Fastsættelsen skal ske ud fra en faglig vurdering, en
ressourcemæssig prioritering, vurdering af virksomhedens egenkontrol og en konkret behov s-
orienteret vurdering af den enkelte virksomhed ud fra erfaringer fra tidligere kontrolbesøg og
prøver esultater.