Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 28. februar 2006

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 437-17


 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. februar 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 193: 

 

Spørgsmål 193:

”Vil ministeren bekræfte, at der ifølge Det Veterinære Sundhedsråds årsberetning for 2003 ikke kan konstateres nogen sammenhæng mellem besætningsstørrelse og graden af dyrevelfærdsmæssige problemer, hvorfor der ikke findes grundlag i årsberetningen for påstanden i årsberetningens konklusion om større problemer i store besætninger sammenlignet med små besætninger?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har rettet henvendelse til Det Veterinære Sundhedsråd med anmodning om bidrag til besvarelse af spørgsmålet, idet det er Rådet der har udarbejdet beretningen. Rådet har oplyst følgende:

 

”Med henvisning til Svar ad 190 skal Rådet fremføre, at Rådet i sit tema under punkt 1.2 i årsberetningen for 2003 ikke har konkluderet, at der generelt i større besætninger er større dyreværnsmæssige problemer set i forhold til forholdene i de mindre besætninger. I temaet ”Masseproduktion i husdyrbruget fritager ikke for ansvar for det enkelte dyr” anfører Rådet, at ” Det Veterinære Sundhedsråd oplever i stigende grad under behandlingen af forelagte sager en tendens til, at hensynet til det enkelte dyr drukner i mængden af andre dyr i de store besætninger, især i store malkekvæg-, svine- og fjerkræbesætninger”. Rådet påberåber således ikke, at der kan konstateres nogen sammenhæng mellem besætningsstørrelse og graden af dyrevelfærdsmæssige problemer. Rådet anfører, at Rådet har konstateret en tendens til, at hensynet til det enkelte dyr kan drukne i mængden af andre dyr i store besætninger. Denne konstatering fremkommer på baggrund af det kendskab til forholdene i besætningerne, som Rådet får fra den løbende sagsbehandling. På den baggrund finder Rådet ikke, at der i temaet konkluderes, at der er større problemer i store besætninger sammenlignet med mindre besætninger.

 

Rådet konstaterer, at der kan være en risiko for mulige negative konsekvenser for det enkelte dyr, hvis besætningsejerens og medarbejdernes omsorg for det enkelte dyr nedprioriteres. Denne konstatering gælder uanset besætningens størrelse, men kan omfatte flere dyr i større besætninger end i mindre besætninger. En sådan nedprioritering kan ses i flere af de for Rådet forelagte sager inkl. sager refereret i årsberetningen for 2003.”

 

Fødevarestyrelsen har oplyst, at man ikke har yderligere bemærkninger.

 

Jeg  henholder mig til Fødevarestyrelsens svar og skal endvidere henvise til mit svar på spørgsmål 190.

 

Jeg har i lyset af Det Veterinære Sundhedsråds bemærkninger ingen yderligere kommentarer.

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø