Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri

København, den 24. februar 2006

Sag: 1874/183702

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 26. januar 2006 (FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 180:

 

”Vil ministeren oplyse, i hvilket omfang kontrollen af ulovligt garnfiskeri, som påpeget af Danmarks Sportsfiskerforbund har været faldende, såvel hvad angår antallet af medarbejdere som antallet af kontroller, jf. FLF alm. Del – bilag 225?”

 

Svar:

 

Fiskeridirektoratet har oplyst overfor mig, at kontrol af rekreativt fiskeri er prioriteret sammen med de øvrige opgaver. Det erhvervsmæssige fiskeri prioriteres i den løbende arbejdstilrette-læggelse fordi overtrædelser på dette område har størst kvantitativ effekt på den generelle udvikling i bestandene og som følge af øgede EU-krav.

 

Prioriteringen af indsatsen i det erhvervsmæssige fiskeri har dog primært været på planlæg-ningsniveauet, og har ikke ført til en markant mindre indsats i kontrollen af det rekreative fiskeri. Kontrol af rekreativt fiskeri foretages nu, i sammenhæng med kontrollen af de erhvervsmæssige fiskeriaktiviteter og planlægges ikke længere i samme omfang som en selv-stændig aktivitet med særligt personale allokeret til netop den opgave.

 

Med hensyn til antal medarbejdere har Fiskeridirektoratets personaleforbrug i de 3 fiskeri-inspektorater, hvorfra kontrol med det rekreative fiskeri primært udøves, over de senere år har ligget stabilt på ca. 105 årsværk. 

 

I 2005 har direktoratet ikke gennemført landsdækkende kontrolkampagner, hvor effekten primært er stor synlighed og kontakt til mange udøvere af rekreativt fiskeri.

 

Til gengæld har kontrolindsatsformen i 2005 været mere målrettet imod ulovligheder, hvor tidsforbruget til de enkelte kontrolforretninger kan blive ganske stort, fordi der sigtes imod på fersk gerning, at få afsløret dem, der fisker ulovligt.

 

Selvom Fiskeridirektoratet i 2005 på det rekreative område har registreret færre kontrolforretninger, vurderes den ændrede kontrolindsatsform at have ført til større effektivitet. Også medieomtale, hvor det er lykkedes at afsløre såkaldte ”Førerhunde” og skabe stor medieomtale, vurderes at have en effekt i forhold til at forebygge ulovligheder.

 

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

                                                                                              

 

 

/Mogens Schou