Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri

København, den 13. februar 2006

Sag: 1874/180606

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 10. januar 2006 (FLF alm. del – bilag 194) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 157:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 4. januar 2006 fra Landsforeningen Levende Hav vedrørende fiskerfartøjers ulovlige motorer, jf. FLF alm. del – bilag 194.”

 

Svar:

 

Henvendelsen fra Landsforeningen Levende Hav vedrører primært fiskerfartøjers brug af større motorer end tilladt. Det er tale om et emne, som flere gange har været til debat, og jeg modtog sidste år fra Fiskeridirektoratet en redegørelse om emnet.

 

Konklusionen i denne redegørelse var, at der er tale om en problematik, som er kendt. Ikke blot i Danmark, men også på EU-plan og som giver anledning til usikkerhed om registreringernes entydighed. En indgriben i de danske regler alene løser ikke problemet.

 

Påstande om, at der anvendes større motorkraft end tilladt, fik mig til at bede Fiskeridirektoratet om at sætte fokus på problematikken. Fiskeridirektoratet har oplyst overfor mig, at man fører kontrol med, at fartøjer ikke uretmæssigt fisker i områder, hvor de ikke må. Da adgangen til forskellige områder, bl.a. kan være afhængig af fiskefartøjernes motorkraft er det også omfattet af Fiskerdirektoratets kontrol.

 

Fiskeridirektoratet har i løbet af efteråret og vinteren (i begyndelsen sammen med Søfartsstyrelsen) foretaget kontrol om bord i et antal fiskefartøjer med nedbremsede motorer, og der er i 2 tilfælde konstateret brudte plomberinger/andre forhold, som indikerer mulighed for anvendelse af større motorkraft end det til myndighederne oplyste. Der er i begge tilfælde optaget rapport for overtrædelse af fiskerilovgivningen. I et tilfælde er politiet anmodet om at rejse tiltale, og i det andet tilfælde er politiet anmodet om at foretage en politimæssig undersøgelse. I et par øvrige tilfælde har Fiskeridirektoratet behov for at foretage nogle yderligere undersøgelser, forinden der kan træffes afgørelse om, hvorvidt der skal optages rapport for overtrædelse af fiskerilovgivningen.

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

                                                                                              

 

/Mogens Schou