Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

20. december 2005

 

 

 

 

Sagsnr.: 432-35


 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 11. oktober 2005 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 14: 

 

Spørgsmål 14:

”I hvor store mængder er der rester af farvestoffer i de importerede burlaks som sælges i Danmark?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Spørgsmålet er blevet forelagt Danmarks Fødevareforskning, der ikke har konkrete målinger af indholdet af farvestoffer i burlaks.

 

I stedet henvises der til tal fra EU’s stående komite for dyrefoder, der vurderer, at 25 mg canthaxanthin/kg fuldfoder til laks vil medføre en koncentration i kødet på 4 mg/kg laksekød.

 

Ved at spise laks med et indhold af canthaxanthin på 4 mg/kg laksekød er der en betydelig sikkerhedsmargin op til den laveste dosis, der har givet anledning til uønskede virkninger i mennesker. Selv ved et dagligt indtag af 1 kg laks med dette indhold vil der være en margin på 7-10 gange, før de første effekter kan forventes i mennesker. Ved et mere realistisk indtag er margin væsentligt større.

 

Astaxanthin er det naturlige farvestof i laks, og sammensætningen af det syntetiske astaxanthin i foderet afviger kun lidt fra det naturlige.

 

Uden at have dokumentation til rådighed vurderer Danmarks Fødevareforskning, at 25 mg/kg astaxanthin fuldfoder til laks medfører 4 mg/kg laksekød. Er koncentrationen øget til 50 mg/kg astaxanthin foder medfører det 8 mg/kg astaxanthin i laksekødet.

 

For højere koncentrationer af canthaxanthin i foderet er stigningen i indholdet i kødet ikke lineær, men aftager forholdsvis. Det antages, at det samme gælder for astaxanthin.

 

Indholdet af astaxanthin i farmlaks skønnes at være 3-6 gange højere end indholdet i vildlaks. Der er ikke gennemført længerevarende forsøg med astaxanthin hos mennesker. Dagligt indtag af 6 mg naturligt astaxanthin gennem otte uger gav ikke anledning til nogen uønskede effekter hos raske frivillige. Da der ikke er beskrevet uønskede virkninger af astaxanthin, kan en sikkerhedsmargin ikke angives.”

 

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                        /Thomas Elvensø