Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 11. oktober 2005 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmÃ¥l 14:Â
Spørgsmål 14:
â€I hvor store mængder er der rester af farvestoffer i de importerede burlaks som sælges i Danmark?â€
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
â€SpørgsmÃ¥let er blevet forelagt Danmarks Fødevareforskning, der ikke har konkrete mÃ¥linger af indholdet af farvestoffer i burlaks.
I stedet henvises der til tal fra EU’s stående komite for dyrefoder, der vurderer, at 25 mg canthaxanthin/kg fuldfoder til laks vil medføre en koncentration i kødet på 4 mg/kg laksekød.
Ved at spise laks med et indhold af canthaxanthin på 4 mg/kg laksekød er der en betydelig sikkerhedsmargin op til den laveste dosis, der har givet anledning til uønskede virkninger i mennesker. Selv ved et dagligt indtag af 1 kg laks med dette indhold vil der være en margin på 7-10 gange, før de første effekter kan forventes i mennesker. Ved et mere realistisk indtag er margin væsentligt større.
Astaxanthin er det naturlige farvestof i laks, og sammensætningen af det syntetiske astaxanthin i foderet afviger kun lidt fra det naturlige.
Uden at have dokumentation til rådighed vurderer Danmarks Fødevareforskning, at 25 mg/kg astaxanthin fuldfoder til laks medfører 4 mg/kg laksekød. Er koncentrationen øget til 50 mg/kg astaxanthin foder medfører det 8 mg/kg astaxanthin i laksekødet.
For højere koncentrationer af canthaxanthin i foderet er stigningen i indholdet i kødet ikke lineær, men aftager forholdsvis. Det antages, at det samme gælder for astaxanthin.
Indholdet af astaxanthin i farmlaks skønnes at være 3-6 gange højere end indholdet i vildlaks. Der er ikke gennemført længerevarende forsøg med astaxanthin hos mennesker. Dagligt indtag af 6 mg naturligt astaxanthin gennem otte uger gav ikke anledning til nogen uønskede effekter hos raske frivillige. Da der ikke er beskrevet uønskede virkninger af astaxanthin, kan en sikkerhedsmargin ikke angives.â€
                                                                       /Thomas Elvensø