Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Dato: 5. januar 2006 J. nr.: 031-1 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af  13 . december 2005 (Ad FLF alm. del) anmodet om min besvarelse af føl gende stillede spørgsmål 137: Spørgsmål 137: ”Har ministeren gennemført en analyse af årsagerne til det store sygefravær i Fødevarestyrelsen, og er det i givet fald fremgået af analysen, hvor stor en del af sygefraværet, som skyldes stress hos medarbejder  ne?” Svar: Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig: ”Der ses med alvor på udviklingen af sygefraværet i Fødevarestyrelsen, og der er iværksat en række initiativer for at knække fraværskurven. Der er ikke tale om en alvorlig st igning i fraværet i perioden 2003  -2005, men Fødevarestyrelsen har af personalepolitiske og ressourcemæssige grunde selv valgt at sætte fokus på fraværet. Dette arbejde er igangsat i foråret 2005. Sygefraværet er særligt højt for personalet ved veterinær kontrollen på slagterierne samt i et mindre antal regionale fødevareafdelinger og i administra tionsafdelingen i Mørkhøj. På slagterierne skyldes det relativt høje sygefravær bl.a. de høje hygiejnekrav, der stilles eksempelvis i forhold til rifter og sår.  Sygefraværet i de regionale veterinærafdelinger, herunder hos de medarbejdere, der udfører kontrol af dyrevelfærd, er relativt lavt bortset fra en enkelt veterinærafdeling. Initiativerne på sygefraværsområdet er drevet af styrelsens personalekontor og fo rankret i styrelsens hovedsamarbejdsudvalg (HSU). HSU har indledningsvis koncentreret sig om at få sygefraværet kortlagt med henblik på at kunne tilrettelægge indsatsen mest målrettet. HSU har i den proces bl.a. afholdt en temadag
Side 2/2 om sygefravær og trivsel  , og der er nedsat en projektgruppe, der arbejder målrettet med de fraværsfaktorer, som arbejdspladsen har indflydelse på. Projektgruppens arbejde skal resultere i en fælles sygefraværspolitik og et konkret udkast til handlingsplan til HSU, samt en øget  viden om årsag og omfang af fraværet. I handlingsplanen vil indgå en kortlægning af årsager til sygefraværet, herunder om muligt, hvor meget sygdom, der er betinget af det psykiske arbejdsmiljø. Handlingsplanen ventes forelagt HSU på et møde i marts 2006. Fødevarestyrelsen har abonnement hos NMC (Falck Healthcare), hvor medarbejderne kan få gratis og anonym bistand på en række områder, herunder om arbejdsrelaterede problemer med eksempelvis stress. Antallet af henvendelser fra styrelsens medarbejdere til NMC i 2. halvår af 2005 er lavere end 2. halvår af 2004, og på niveau med tidligere år. Det gælder også henvendelser begrundet i arbejdsrelateret stress. Det er Fødevarestyrelsens opfattelse, at der ikke i fraværsdata eller NMC   -data er belæg for at konkludere, at der er fraværs  - og stressproblemstillinger, der adskiller sig afgørende fra de problemstillinger, som arbejdsmarkedet generelt har i disse år. På samme måde som det øvrige arbejdsmarked arbejder Fødevarestyrelsen strategisk med indsatsområderne.” Lars Barfoed /Lars Jensen