Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

 

10. januar 2006

 

 

J.nr. 438-10



 

Folketingets Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har med skrivelse af 8. december 2005  (FLF alm. del spørgsmål 127-131) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål.

 

 

 

 

Spørgsmål 131:

 

”Vil ministeren i forlængelse af ministerens gennemgang af fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af aviær influenza, jf. FLF – alm. del – bilag 148, oplyse om forslaget til Rådets direktiv herom indholdsmæssigt svarer til det beredskab, som blev beskrevet i ministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 2785 af 10. august 2005, folketingsåret 2004-05, 2. samling?”

 

Svar:

 

I min besvarelse af spørgsmål nr. S 2785 af 10. august 2005 var skitseret nogle initiativer, som efter en yderligere analyse førte til, at jeg den 13. oktober 2005 kunne offentliggøre en handlingsplan mod fugleinfluenza, der omfatter initiativer overfor alle typer hold af fugle, fjerkræ og fjervildt.

 

Handlingsplanen mod fugleinfluenza gennemfører forholdsregler, som også er omfattet af det nye direktiv til bekæmpelse af aviær influenza. Der er taget højde for, at definitionen på fugleinfluenza er udvidet til også at omfatte lavpatogen (lav smitterisiko) AI-virus med den konsekvens, at udbrud af lavpatogen AI-virus fremover vil blive bekæmpet ved aflivning af smittede fugle og destruktion af produkterne. Andre væsentlige elementer er, at der indføres smittebeskyttelsesregler hos producenter med særlig risiko (udendørs fjerkræhold samt opdræt af fjervildt), øget kontrol med producenterne samt et obligatorisk overvågningsprogram for fugleinfluenza virus. Overvågningsprogrammet for fugleinfluenza i Danmark igangsættes den 1.  februar 2006.

 

 

Lars Barfoed

 

 

/Birgit Gottlieb