Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

 

10. januar 2006

 

 

J.nr. 438-10



 

Folketingets Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har med skrivelse af 8. december 2005  (FLF alm. del spørgsmål 127-131) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål.

 

 

Spørgsmål 129:

Vil ministeren i forlængelse af ministerens gennemgang af fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af aviær influenza, jf. FLF – alm. del – bilag 148, oplyse om konsekvenserne af, at man i videre omfang end hidtil vaccinerer mod aviær influenza.

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvilket jeg kan henholde mig til.

 

”Som det fremgår af det nye Rådets direktiv om fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af aviær influenza (AI), vil det fortsat være forbudt at vaccinere mod AI som en alment forebyggende foranstaltning.

 

Anvendelse af nødvaccination ved risiko for spredning af sygdommen efter et udbrud og anvendelse af forebyggende vaccination i områder med særlig høj risiko for indslæbning og spredning af AI, kræver forelæggelse af vaccinationsplan til godkendelse af Kommissionen.

 

Vaccination mod fugleinfluenza kan, med den nuværende udvikling på området, ikke effektivt forhindre infektion af det vaccinerede dyr, men vil blot resultere i en generel undertrykkelse af symptomerne, samt en reduktion i den mængde virus det pågældende dyr udskiller under infektionen. Konsekvensen af dette kan være, at de vaccinerede dyr kommer til at fungere som sunde smittebærere og kan dermed udgøre en risiko for overførsel af smitte til både andet fjerkræ og til mennesker.

 

Når der i dag vaccineres mod den alvorlige H5N1 i flere lande i Asien, foregår dette ifølge oplysninger fra de pågældende lande, som et supplement til aflivning af de smittede besætninger. Vaccinen anvendes i situationer, hvor sygdommen opstår og spredes med stor hastighed og voldsomt omfang. Netop det at vaccinerede dyr udskiller mindre mængder af virus, kan i sådanne situationer være med til at nedsætte den hastighed, hvormed infektionen spredes og dermed vindes tid til bekæmpelse.

 

På nuværende tidspunkt foregår der forebyggende vaccination mod en mindre alvorlig type af AI i områder af Italien, da man her igennem længere tid har haft problemer med udbrud af AI i besætninger med kalkuner. Den vaccine der anvendes i Italien, er specielt beregnet til forebyggelse af den type AI, der er påvist der. Vaccinen ville ikke have nogen forebyggende effekt over for den alvorligere type H5N1, der kendes fra de omfattende udbrud i asien. 

 

Anvendelse af vaccination mod H5N1 i lande i Asien og mod den mindre alvorlig type af AI i Italien, vurderes ikke af have nogen konsekvens direkte eller indirekte for fjerkræ og andre fugle i Danmark.

 

Kommissionsbeslutning af 21. oktober 2005 om kravene vedrørende forebyggelse af højpatogen aviær influenza forårsaget af influenzatype A, subtype H5N1, hos modtagelige fugle i zoologiske haver i medlemsstaterne, beskriver medlemsstaternes mulighed for at forebygge højpatogen aviær influenza hos fugle i zoologiske haver, for at beskytte vilde dyr og for at bevare biodiversiteten.

 

På et møde i Den Stående Veterinær Komite i Bruxelles d. 8. december 2005, informerede samtlige medlemslande om, hvorvidt man ønskede at vaccinere fugle i zoologiske haver mod AI. Heraf fremgik det at 19 lande ikke havde planer om vaccination, herunder Danmark, 5 lande har eller er i gang med at udarbejde en vaccinationsplan, og et enkelt land overvejer stadig.

 

Danmark meddelte i denne sammenhæng, at en forespørgelse til de danske zoologiske haver, havde godtgjort, at man havde betænkeligheder ved at vaccinere fugle, der indgår i avlsprojekter. Dette skyldes at der i kommissionsbeslutningen opstilles særlige restriktioner for de vaccinerede fugle, der vil gøre det problematisk at udveksle dem med andre zoologiske haver. Dette problem blev ligeledes fremhævet af en andet medlemsland. Kommissionen tog det til efterretning og meddelte, at drøftelser med henblik på at finde en passende løsning vil blive genoptaget i januar 2006.

 

I kommissionsbeslutningen oplistes der netop en lang række regler for anvendelse af vaccine mod højpatogen AI i zoologiske haver, således at det ved hjælp af detaljerede registreringer og prøveudtagelse og undersøgelse sikres, at der haves fuld kontrol med de vaccinerede fugle.

 

Det vurderes at vaccination af fugle i zoologiske haver mod H5N1, i henhold til kommissionsbeslutningens oplistede betingelse, ikke vil have nogen konsekvens direkte eller indirekte for fjerkræ og andre fugle i Danmark.”

 

 

 

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

 

/Birgit Gottlieb