Stormgade 2-6
1470 København K
T 33 95 13 10
F 33 95 13 11
www.minff.dk
[email protected]
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
12. december 2005
Sagsnr.: 439-48
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 7. december
2005 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følge nde spørgsmål 126:
Spørgsmål 126:
Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del - samrådsspørgsmål Q, V og W
om henholdsvis eksport og import af dårligt kød (kødskandalen) oplyse, hvilke områder der
nedprioriteres, når den risikobaserede kon trol af virksomhederne intensiveres, eller om dette
sker ved tilførsel af yderligere ressourcer til fødevarekontrolmyndighederne?
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende:
Omfanget af kontrol med fødevarevirksom heder fastlægges med udgangspunkt i
tilsynsfrekvensvejledningen (fra 2006: Auditfrekvensvejledningen). I vejledningen tildeles
brancherne kontrolomfang i form af vejledende tilsynsfrekvenser, som bygger på en
risi
kovurdering af hver enkelt branche. I auditfrekvensvejledningen for 2006 er denne
risikovurdering dokumenteret i form af et system til risikovurdering af fødevarevirkso mheder
på brancheniveau.
I fastlæggelse af det endelige kontrolomfang for de enkelte fødevarevirksomheder for etager
fødevareregion erne en konkret behovsvurdering af disse som led i den almindelige
kontrolplanlægning. Tilsyns -/auditfrekvensvejledningen indeholder kriterier til brug for en
sådan b ehovsvurdering.
Den risikobaserede kontrol gennemføres således inden for rammerne af til syns-
/auditfrekvensvejledningen og inden for rammerne af de til rådighed værende ressou rcer.
Princippet er, at kontrolindsatsen koncentreres der, hvor problemerne er således, at
virksom
heder, der har styr på sagerne, får mindre kontrol. Til gengæld får vir
ksomheder, som
ikke kan eller vil overholde lovgivningen, mere kontrol.