Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 12. december 2005 Sagsnr.: 439-48 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 7. december 2005 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følge nde spørgsmål 126: Spørgsmål 126: Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del   - samrådsspørgsmål Q, V og W om henholdsvis eksport og import af dårligt kød (kødskandalen) oplyse, hvilke områder der nedprioriteres, når den risikobaserede kon trol af virksomhederne intensiveres, eller om dette sker ved tilførsel af yderligere ressourcer til fødevarekontrolmyndighederne? Svar: Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende: ”Omfanget af kontrol med fødevarevirksom  heder fastlægges med udgangspunkt i tilsynsfrekvensvejledningen (fra 2006: Auditfrekvensvejledningen). I vejledningen tildeles brancherne kontrolomfang i form af vejledende tilsynsfrekvenser, som bygger på en risi kovurdering af hver enkelt branche. I auditfrekvensvejledningen for 2006 er denne risikovurdering dokumenteret i form af et system til risikovurdering af fødevarevirkso mheder på brancheniveau. I fastlæggelse af det endelige kontrolomfang for de enkelte fødevarevirksomheder for   etager fødevareregion erne en konkret behovsvurdering af disse som led i den almindelige kontrolplanlægning. Tilsyns  -/auditfrekvensvejledningen indeholder kriterier til brug for en sådan b ehovsvurdering.” Den risikobaserede kontrol gennemføres således inden for rammerne af til  syns- /auditfrekvensvejledningen og inden for rammerne af de til rådighed værende ressou   rcer. Princippet er, at kontrolindsatsen koncentreres der, hvor problemerne er således, at virksom heder, der har styr på sagerne, får mindre kontrol. Til gengæld får vir ksomheder, som ikke kan eller vil overholde lovgivningen, mere kontrol.
Side 2/2 Fødevarekontrollen skal, når den støder på problemer, foretage en konkret vurdering af, hvordan indsatsen skal koncentreres, og hvilke emner, der skal prioriteres højest for at sikre , at der ikke sker brud på fødevaresikkerheden i den konkrete situation. Den risikobaserede kontrol er ikke ensbetydende med, at nogle områder prioriteres ned i kontrolarbejdet. Den risikobaserede kontrol er et fleksibelt system, hvor der fokuseres på de væ  sentligste problemer og de virksomheder inden for områderne, hvor problemerne er. Når mine konkrete overvejelser om endelig fastlæggelse af rammerne er afsluttet, vil jeg orientere udvalget herom. For så vidt angår ressourcer til Fødevarestyrelsen i 20   06 skal jeg henvise til regeringens forslag til finanslov for 2006. Lars Barfoed /Maria Krohn