Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 14. november 2005 Sagsnr.: 438-62 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 6. oktober 2005 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 1:   Spørgsmål 1: ”Vil ministeren i forlængelse af ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål A om salmonella i kød fra Polen og Ungarn oplyse, hvad der skal til for, at Danmark indfører forbud mod i mport af kød fra de pågældende lande e   ller virksomheder, og hvilke artikler i EU-lovgivningen kan Danmark benytte sig af, hvis Danmark ønsker et sådant forbud?” Svar: Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig: ”I henhold til g ældende dansk lovgivning er der i øjeblikket 0   -tolerance for forekomst af den multire- sistente Salmonella Typhimurium DT104, både i danske og udenlandske fødevarer. Fersk kød med multiresistente Salmonella Typhimurium DT104 må ikke omsættes i Da   nmark, så hv is der konstateres multiresistente Salmonella Typhimurium DT104 vil kødet de rfor blive varmebehandlet. Herudover kan myndighederne kræve et parti fersk kød varmeb   ehandlet, hvis det indeholder bakterier, der, efter en konkret vurdering, vurderes at udgøre e n sundhedsrisiko for forbrugerne. Efter den gældende EU lovgivning må Salmonella heller ikke forekomme i spiseklare produ   kter. Pr. 1. januar 2006 vil der blive indført et lignende krav i hakket kød og ti  lberedt kød i samtlige EU -lande. Desuden vil der i 2010 blive stillet krav om fravær af Salmonella på slagtekro   ppe af fjerkræ. Efter den nye zoonoseforordning og det nye zoonosedirektiv fra 2003 skal der, som Fødevar estyrelsen tidligere har oplyst, fastsættes fælles EU -mål for bekæmpelse af Salmonella i s   lagtekyllinger og slag- tesvin. Landene skal herefter iværksætte handlingsplaner, der skal sikre opfyldelse af målene. Han d- lingsplanen for slagtekyllinger skal være iværksat inden 2009 og for slagtesvin i nden 2010.
Side 2/2 I Danmark har vi de sidste 15 år udviklet  og iværksat lignende handlingsplaner, og har bragt foreko  m- sten af Salmonella i de danskproducerede fødevarer ned på et meget lavt niveau. Som det fremgår, er strategien i både Danmark og EU at reducere forekomsten af Salm  onella til et så lavt niveau som muligt. Dette arbejde skrider fremad, men der er tale om en reduktion, dvs. der kan være en   – om end med tiden meget lav    –  forekomst i alle produkter. Fødev arestyrelsen vil derfor gerne understrege, at der, udover de tilfælde nævnt ovenfor, ikke er 0 -tolerance for Salmonella i Danmark hverken for dansk eller udenlandsk kød. Med den forekomst der altid vil være i EU, vil det ikke være praktisk muligt at indføre generelle i m- portforbud rettet mod Salmonella. Fødevarestyrelsen vil i 2006 og frem sætte yderlig   ere fokus på undersøgelser af importerede produ  kter generelt såvel i form af øget laboratoriekontrol som i form af kontrol af importørernes egenkontrol, s   å- ledes at der derigennem opnås en større sikkerhed ved importerede fødev   arer.” Lars Barfoed                                                                   /Thomas Elvensø