Udenrigsministeriet                                                                                           EIR, j.nr. 97.A.40.a.
                                                                                                                                   Den 30. juni 2006
Spørgsmål 55 ad EUU alm. del fra Folketingets Europaudvalg:
På baggrund af forlydender om, at der er reformer på vej af den organisatoriske struktur i WTO, ønskes der redegjort for Danmarks rolle i denne proces, herunder om man er bekendt med papirer fra EU angående reform spørgsmålet, samt om disse kan fremsendes til udvalget.
Svar:
Den tidligere WTO-generaldirektør Supachai bad i 2003 en gruppe på 8 uafhængige eksperter med tidligere WTO-generaldirektør (og EU-kommissær) Peter Sutherland som formand om at vurdere WTO’s situation og komme med forslag til mulige ændringer og forbedringer. Rapporten, der lå færdig i januar 2005 og kan findes på følgende link: http://www.wto.org/english/thewto_e/10anniv_e/future_wto_e.htm , indeholdt bl.a. forslag til en bedre tilrettelæggelse af ministermøderne for ikke at risikere en gentagelse af sammenbruddet i Cancun. Rapporten indeholdt ligeledes forslag om afholdelse af årlige ministermøder eller mulighed for at arbejde med flere former for ministermøder med deltagelse af f.eks. handelsministre eller finansministre. Sutherlandrapporten slog også til lyd for, at WTO’s Sekretariatet og generaldirektøren burde tillægges en klarere rolle som systemets talsmænd og vogtere. Bl.a. burde Sekretariatet forsynes med en kvalificeret enhed til udarbejdelse af såvel økonomiske som juridiske oplæg af relevans for WTO’s arbejde og forhandlinger, samt sikre Sekretariatet ressourcer til at kunne yde medlemsstaterne en bedre betjening.
Gennemgående var holdningen i rapporten dog, at man skulle være glad for det, man havde, idet WTO på mange måder er særdeles velfungerende. Rapporten blev generelt positivt modtaget i WTO-medlemskredsen, herunder fra dansk side , hvor den blev set som et nyttigt redskab i de kommende forhandlinger om WTO’s opbygning.
Jeg er ikke bekendt med et egentligt EU papir vedrørende reform af WTO. Situationen er endvidere den, at diskussionen omkring reform af WTO stort set har ligget stille siden rapportens offentliggørelse. Dels har forhandlingerne i Doha-Runden beslaglagt de fleste kræfter, dels har den nuværende WTO-generaldirektør Lamy ikke umiddelbart fulgt op på rapporten. Trods ønsket om at styrke WTO støtter vi fra dansk side, at denne diskussion indtil videre holdes på vågeblus, for ikke at risikere at forsinke DDA-forhandlingerne.
Â