24. marts 2006 

IS

Eksp.nr. 257402

/kwe-dep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samråd i Folketingets Erhvervsudvalg alm. del den 6. april 2006

 

Spørgsmål O:

Ministeren bedes give et oplæg til drøftelse med Folketingets partier om, hvordan man på ministerens ressortområde kan forstærke dialog- og samarbejdsaktiviteter med arabiske/muslimske lande, der er berørt af konflikten om Muhammed-tegningerne.

 

 

Udvalget har bedt mig redegøre for, hvordan Økonomi- og Erhvervsministeriet kan forstærke samarbejdsrelationerne til de arabiske og muslimske lande.

 

Jeg vil i den forbindelse gerne oplyse, at Danmark allerede i dag er meget aktivt involveret i samarbejde med muslimske lande, herunder også muslimske lande i den arabiske verden.

 

Fx har regeringen afsat 500 mio. kr. til genopbygningen i Irak, hvoraf en del af midlerne skal gå til at fremme økonomisk udvikling.

 

Desuden yder Danmark støtte til Egypten gennem det såkaldte Privatsektorprogram. Privatsektorprogrammet støtter samarbejdet mellem danske virksomheder og virksomheder i samarbejdslande som fx Egypten, der har været samarbejdsland siden 1996.

 

Regeringen er i øjeblikket i gang med at overveje, hvilke yderligere tiltag der kan iværksættes for at styrke dialogen på dette område. Jeg er bekendt med, at udenrigsministeren på et kommende samråd vil orientere om disse initiativer over for Folketingets partier.

 

Økonomi- og Erhvervsministeriets indsats vil indgå som en del af regeringens samlede indsats. På de områder, hvor ministeriet allerede i dag har kontakter af forskellig art og på forskelligt niveau, vil vi naturligvis fortsætte – og om muligt – udbygge disse. Det må dog komme an på en konkret vurdering, hvor det giver mening at samarbejde.

 

Jeg vil dog gerne understrege, at handel gennem år og dag har været et af de bedste midler til at fremme dialog og samarbejde.

 

Gennem århundrede har Danmark og Europa lært ikke blot spændende, nye produkter, men også nye lande og skikke at kende gennem handel. Omvendt har andre lande og kulturer lært os at kende gennem handel.

 

Et af de væsentligste bidrag, vi kan yde med hensyn til at fremme dialogen og samarbejdet, er derfor at fortsætte arbejdet for frihandel og forbedre rammerne for, at dansk erhvervsliv kan engagere sig på de internationale markeder.

 

Jeg vil imidlertid gerne henlede opmærksomheden på, at en række af de initiativer, regeringen foreslår i forbindelse med Globaliseringsrådets arbejde faktisk handler om samspil med andre lande og kulturer.

 

Et af initiativerne i globaliseringsstrategien går bl.a. ud på, at Danmark skal være direkte tilstede i flere lande i Mellemøsten og Nordafrika end i dag. Et andet initiativ går ud på at intensivere markedsføringen af Danmark som investeringsland og turistmål.

Â