ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN
14. marts 2006
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K
Tlf. 33 92 33 50 Fax 33 12 37 78 www.oem.dk
|
|
Endelig besvarelse af spørgsmål 29 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 20. januar 2006
Spørgsmål 29:
Med henvisning til vedlagte artikel fra Jydske Vestkysten den 20. januar 2006, bedes ministeren oplyse, hvilke effekter fra MUV-boet der er solgt uden om auktionen og i den forbindelse med angivelse af en objektiv prisvurdering samt til hvilken pris effekterne er solgt.
Svar:
MUV er en selvejende institution. Den ansvarlige for afviklingen og opgørelsen af boet efter MUV er likvidator, der blev udpeget, efter at MUV’s bestyrelse i november 2004 trådte i likvidation.
Likvidator bekræfter, at han, som nævnt i artiklen i Jydske Vestkysten den 20. januar 2006, har afholdt en større auktion over værksteds- og skoleudstyr. Likvidator vil afholde en tilsvarende auktion over maritime effekter i løbet af foråret 2006. Auktionerne afholdes over genstande, som ikke har kunnet sælges på anden måde, men har ikke begrænset muligheden for at sælge aktiver og løsøre før auktionernes gennemførelse.
Ifølge likvidator er auktionsformen én måde at afhænde aktiver på, som suppleres med andre former for salg. Det afgørende for likvidator er at tilvejebringe de efter omstændighederne bedst mulige priser på de til boet hørende aktiver. Dette har skullet ske under hensyntagen til boets likviditet og tidsplanen for afviklingen, herunder overvejelser om driftsomkostninger forbundet med de enkelte aktiver.
Likvidator oplyser, at der som hovedregel er foretaget en ekstern vurdering af boets enkelte aktiver, forinden et salg har fundet sted.
For enkelte aktiver, som særligt anvendes i den maritime sektor, specielt på uddannelsesområdet, har likvidator besluttet at sælge uden offentlig annoncering og uden forudgående ekstern vurdering. Salget er her sket ved udsendelse af salgsmateriale til kendte, potentielle købere med særlig interesse for det pågældende aktiv. Det gælder MUV’s del af kursusvirksomheden STMS, som blev solgt for en samlet sum på 6,5 mio. kr. til Esvagt Training Centre A/S, en simulator, som blev solgt til Marstal Navigationsskole for 670.674 kr. og en radiostation, som blev solgt til Polaris Electronics A/S for 41.800 kr.
Likvidator oplyser, at der er solgt en række småaktiver uden vurdering til personer uden forbindelse til MUV. Det drejer sig hovedsageligt om aktiver, der som led i salgsbestræbelser har vist sig utidssvarende og derfor af begrænset værdi, f.eks. 3 konsoller for 36.000 kr. til Marstal Navigationsskole, en prøvetank til MARTEC Frederikshavn for 5.000 kr. samt 2 hæve-sænkeborde for 7.200 kr. til Søfartsstyrelsens kursuscenter CMS på Fanø. Nogle rederier har fået forkøbsret til modeller af egne skibe til vurderingssummen.
Endelig er der i begrænset omfang sket salg af diverse småaktiver til fratrådte medarbejdere fra MUV, f.eks. brugte mobiltelefoner, fladskærme, bærbare PC'er m.m., efter en intern vurdering af prisen med udgangspunkt i bogført værdi og for så vidt angår IT-udstyr en vurdering fra en intern IT-ansvarlig på MUV. Denne fremgangsmåde blev valgt som følge af aktivernes begrænsede værdi samt hensynet til at kunne afhænde disse aktiver uden unødige omkostninger. Der er tale om lidt under 30 effekter solgt til en pris fra 40 kr. til 4.800 kr. og til en samlet værdi i størrelsesorden under 50.000 kr.