Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             7. juni 2006

J nr.             004-480

  

 

 

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 11. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål 27 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

./.

 
Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

 

Spørgsmål 27:

Vil det være i strid med EU-bestemmelser eller internationale handelsbestemmelser, hvis Danmark indførte et krav om, at elektriske apparater, der produceres i eller importeres til Danmark, ikke bruger strøm i off-mode?

 

Svar:

Da EU’s regler vurderes at være de mest relevante, forholder svaret sig alene til EU’s handelsbestemmelser.

 

Det er ikke muligt at svare entydigt på, om det vil være i strid med EU-bestemmelser, hvis Danmark indfører krav til apparaters forbrug i off-mode.

 

Hvis Danmark vil indføre nationale krav til produkters energiforbug i off-mode skal Danmark i henhold til EU´s informationsprocedure (direktiv 98/34) meddele EU-Kommissionen om kravene, med henblik på en vurdering af, om de er i overensstemmelse med EU´s regler om det indre marked og varernes frie bevægelighed.

 

I vurderingen af kravene vil der blive set på, om der er tale om en handelshindring, om handelshindringen er lovlig, samt om handelshindringen er mere vidtgående end nødvendigt for at opnå det tilsigtede mål (proportionalitetsprincippet).

 

Det vil formentlig være vanskeligt for Danmark at komme igennem med ensidige krav til apparaters forbrug i off-mode. Vurderingen understøttes af, at der med implementeringen af ECO-design direktivet allerede er EU-initiativer under forberedelse på området.

 

Til udvalgets orientering kan jeg endvidere oplyse, at Danmark i 1994 anmeldte et udkast til nationale regler for energikrav til vaskemaskiner og opvaskemaskiner til EU-Kommissionen. EU-Kommissionen udtalte hertil, at de fandt udkastets restriktive følger for den indbyrdes handel mere vidtrækkende end nødvendigt for at opnå det tilsigtede mål. Endvidere var Kommissionen af den opfattelse, at den ønskede forbedring af energieffektiviteten mere hensigtsmæssigt kunne opnås med andre og mindre restriktive virkemidler så som EU energimærkning, frivillige aftaler o.l.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen