Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             2. maj 2006

J nr.            004-467

                       

  

 

 

 

 

 

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 20. april 2006 stillet mig følgende spørgsmål 24, alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

 

Spørgsmål 24:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19. april 2006 fra Sammensluttede Danske Energiforbrugere, jf. EPU alm. del - bilag 191.”

 

Svar:

Sammensluttede Danske Energiforbrugere fremfører i brevet ”Vindmølleindustrien på jagt” en række synspunkter om vindmøller, herunder om støtte til vindmølle-elproduktion, størrelsen på fremtidens møller, eksport af elektricitet og støj fra vindmøller.

 

Regeringen ønsker at fremme udbygningen med vindkraft og andre vedvarende energikilder i energiforsyningen på en samfundsøkonomisk hensigtsmæssig måde.

 

Der er løbende foregået en omstillingsproces med henblik på at reducere tidligere tiders store tilskud til vindkraft. Regeringen ønsker fortsat at skabe rammer, der kan give grundlag for at styrke udviklingen af vindkraft og medvirke til at sikre branchens position internationalt, men det skal ske omkostningseffektivt og markedsorienteret.

 

Regeringens planer på energiområdet fremgår af Energistrategi 2025. Det fremgår heraf, at vindkraftudbygningen skal ske i takt med el-markedets behov for ny kapacitet og i en takt, hvor der fortsat kan indhøstes erfaringer og afprøves nye teknologiske løsninger både med landvindmøller og havvindmøller. Det vil gavne både den langsigtede udvikling af elsystemet og den fortsatte teknologiudvikling i den danske vindmølleindustri.

 

Overvejelser om fremtidens vindmøller med hensyn til placering, størrelse osv. indgår i det arbejde, som udvalget om fremtidens havvindmøller er i gang med. Det er af væsentlig betydning for den fortsatte udvikling af vindmøller, at der findes egnede placeringer til opstilling af forsøgsmøller. Placeringen af forsøgsmøller er derfor ligeledes inddraget i udvalgets arbejde.

 

Miljøministeren og jeg er endvidere enige om at nedsætte et udvalg om placering af vindmøller på land. Dette udvalg skal ligeledes tage stilling til mulighederne for opstilling af forsøgsmøller på land.

 

Udvalgene vil naturligvis inddrage de relevante perspektiver i forbindelse med arbejdet med at finde forslag til placering af vindmøller.

 

For så vidt angår eksport af strøm er der i perioder med kraftig vind og et stort varmebehov eksporteret strøm til udlandet til priser under produktionsomkostningerne. Regeringen har derfor i 2005 gennemført en lovændring, som betyder, at afgiften på fjernvarmeproduktion nedsættes. Før ændringen var det hensigtsmæssigt for kraftvarmeværkerne - på grund af afgiftssatserne - at producere elektricitet samtidig med varmeproduktionen også ved lave markedspriser.

 

Med lovændringen forsvinder incitamentet til en for stor elproduktion på kraftvarmeværkerne, og risikoen for en uøkonomisk eleksport reduceres. Samtidig nedsættes afgiften på el, der anvendes til produktion af fjernvarme. Hermed bliver elbaseret fjernvarmeproduktion nu en reel mulighed, først og fremmest i de timer, hvor elprisen er lav på grund af en stor elproduktion fra vindmøllerne. Disse lovændringer vil træde i kraft, når EU har godkendt ændringerne.

 

Støj fra vindmøller er reguleret i Miljøministeriets bekendtgørelse om støj fra vindmøller. Jeg kan tilføje, at der er givet tilsagn til et projekt under energiforskningsprogrammet om undersøgelse af lavfrekvent støj fra store vindmøller.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen