Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato 26. april 2006

J nr.  004-444              

  

 

 

 

 

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 30. marts 2006 stillet mig følgende spørgsmål 20 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

 

Spørgsmål 20:

” Ministeren bedes kommentere det materiale, udvalget har modtaget fra Foreningen for Slutbrugere af Energi i forbindelse med foreningens foretræde for udvalget 29. marts 2006, jf. EPU alm. del – bilag 170.”

 

Svar:

Foreningens for slutbrugere af Energi (FSE) viser i deres materiale en sammenhæng mellem elprisen og prisen på CO2-kvoteprisen, som gør at det i vidt omfang er elforbrugerne og ikke elproducenterne, der betaler omkostningerne ved CO2-kvotereguleringen af elproduktionen. På den baggrund ønsker FSE, (1) at CO2-afgiften på el afskaffes, (2) at reduktionen i kvotetildelingen 2008-12 hovedsageligt skal bæres af el- og fjernvarme-producenterne, og (3) at der skal arbejdes for en ændring af kvotedirektivet, således at elforbrugerne kan tildeles gratiskvoterne.

 

Jeg er enig i, at kvotereguleringen fører til højere elpriser. Dette er en uundgåelig virkning af EU-kvoteordningen på det liberaliserede elmarked og har i sig selv ikke noget med kvotetildelingen i Danmark at gøre. De stigende elpriser virker negativt på konkurrenceevnen over for lande uden for EU, og jeg forstår derfor godt foreningens bekymring.  

 

Regeringen er opmærksom på, at der i dag er tale om dobbeltregulering med både kvoter og afgifter på CO2 fra el. Regeringen har derfor nedsat et udvalg under Skatteministeriet, der i øjeblikket arbejder på, hvordan problemet med dobbeltreguleringen kan løses.

 

Med hensyn til den nationale allokeringsplan for 2008-12, hvor der bl.a. skal tages stilling til tildelingen af gratiskvoter, foregår der i øjeblikket et forberedende arbejde i embedsmandsregi. Regeringens forslag vil blive sendt i offentlig høring, inden det skal sendes til EU ultimo juni.

 

Man skal være opmærksom på, at det forholder sig noget anderledes med gratiskvoter til varmeproduktionen end med gratiskvoter til elproduktion. I perioden 2005-07 blev varmeproduktionen tildelt 100 pct. af deres historiske emissioner, mens elproduktionen blev tildelt gratiskvoter svarende til en noget lavere procent. Det skal ses på baggrund af, at varmeproduktionens omkostninger overvæltes fuldt ud til forbrugerne pga. hvile-i-sig-selv-princippet. For varme er der altså i modsætning til el en direkte sammenhæng mellem antallet af tildelte gratiskvoter og priserne for forbrugerne.

 

Med hensyn til forslaget om tildeling af kvoter direkte til forbrugerne ville det kræve en ændring af kvotedirektivet, der ikke ville kunne få effekt før efter perioden 2008-12. Det er for tidligt at sige, om forslaget vil være hensigtsmæssigt og praktisk gennemførligt.

 

 

Med venlig hilsen

Flemming Hansen