Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             18. april 2006

J nr.             004-428

Energipolitiske Udvalg har i brev af 21. marts 2006 stillet mig følgende spørgsmål 19 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

 

./.     Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

 

Spørgsmål 19:

 

"Ministeren bedes kommentere artiklen i ugebladet Ingeniøren den 15. marts 2006: ”600 kvm passivhus under indflytning. Ministeren bedes herunder indhente uddybende kommentarer fra bygherrer m.v. til en grundig belysning af de besværligheder, der ifølge artiklen er forbundet med opførelse af passivhuse i Danmark".

 

Svar:

 

Passivhuset med otte lejligheder i Næstved er opført som almennyttigt boligbyggeri inden for de rammer, der gælder for denne boligtype.  Projektet er udført for boligselskabet Trollebo. CENERGIA Energy Consultants har projekteret byggeriet, som overholder de tyske krav til "passiv huse". Det lave varmebehov opnÃ¥s med god isolering og fÃ¥ kuldebroer, tyske passiv-hus-vinduer, stor lufttæthed og energieffektiv ventilation med varmegenvinding.

 

Da bygningen er en lavenergibygning er den fritaget for tilslutning til kollektiv varmeforsyning, og varmen tilføres i stedet med en vand-til-vand varmepumpe. Til opvarmning af varmt brugsvand er der installeret et solfangerfelt på 25 m² på bygningens tag. Desuden er der installeret solceller, der dækker elforbruget til drift af ventilatorerne.

 

Byggeriet indebærer således anvendelse af en række nye teknologier, der ikke er erfaring med i praksis og udnytter de nye regler for lavenergibygninger, som er udstedt for nylig. Byggeriet har fået tilskud fra Erhvervs- og Byggestyrelsen som forsøgsbyggeri, men er derudover opført indenfor de sædvanlige økonomiske rammer for socialt boligbyggeri. Energistyrelsen har fået oplyst, at projektet endnu ikke er afrapporteret til Erhvervs- og byggestyrelsen.

 

Energistyrelsen har haft kontakt med formanden for boligselskabet Trollebo, der overfor Energistyrelsen har oplyst, at han føler sig fejlciteret i artiklen. Formanden oplyser, at boligselskabet i forbindelse med myndighedsbehandlingen har oplevet en række vanskeligheder med byggesagsbehandlingen, fordi der er tale om udnyttelse af helt nye bestemmelser og ny teknologi, men at omfanget ikke har været større, end det kunne forventes. Der har således været tale om ”begyndervanskeligheder” i myndighedernes sagsbehandling. Formanden oplyser endvidere, at boligselskabet gerne vil bygge flere passivhuse, hvis muligheden byder sig.

 

Byggesager behandles af de lokale byggemyndigheder efter regler udstedt af Erhvervs- og byggestyrelsen. Reglerne for socialt boligbyggeri henhører i øvrigt under Socialministeriet.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen