Bjarne Lundager Jensen, Vindmølleindustrien

Asbjørn Bjerre, Danmarks Vindmølleforening

 

 

 

 

Dato

J.nr.

 

 

:

:

 

 

31. marts 2006

004-384

 

 


Kære Bjarne Lundager Jensen og Asbjørn Bjerre

Tak for brev af 10. marts 2006 om afregningspriser for vindmøllestrøm. Derudover tak for et godt og konstruktivt møde den 22. marts 2006, hvor vi drøftede skrotningsordningen og udvalget om placering af vindmøller på land.

Skrotningsordningen er etableret som en ordning, der baserer sig på markedsvilkår. Det er mølleejerne, der beslutter om de eksisterende møller skal skrottes, og investorerne beslutter, om der skal opsættes nye møller. Dermed er det op til mølleejerne og investorerne at beslutte den pris, hvortil møllerne skal handles.

Jeg er uenig i, at skrotningspristillægget ikke skal medtages i beregninger over Danmarks afregningspriser, selvom investorer benytter en vis del af tillægget til at købe skrotningsmøller. Ordningen er sammensat således, at skrotningstillægget gives til den nyetablerede vindmølle.

I brevet anføres det endvidere, at der er en faktuel fejl i svaret på spørgsmål 13 til Folketingets Energipolitiske Udvalg, idet afregningen efter skrotningspristillægget ikke er 42,3 øre/ kWh men derimod 38,3 øre/kWh. Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening har ret i denne bemærkning. De oplyste tal i besvarelsen er simpelthen lagt forkert sammen, hvilket jeg har oplyst Folketingets Energipolitiske Udvalg om. Jeg vedlægger mit brev til Folketingets Energipolitiske Udvalg til orientering.

Jeg finder ikke, at afregningssystemet er sammensat på en måde, der forhindrer den fremtidige udbygning med vindkraft på markedsvilkår.

Der foregår i dag en inddragelse af de afledte samfundsmæssige omkostninger ved elproduktion på basis af fossile brændsler i markedsprisen. CO2-udledningen er på nuværende tidspunkt kvotebelagt, og prisen på CO2-udledning afspejles i elprisen. Med de nuværende kvotepriser skønnes dette at have forøget elprisen med ca. 9 øre/kWh. Vindmøller får en direkte fordel af dette og skal samtidig ikke have kvoter.

Derudover er elproducenter pålagt omkostninger til at rense røggassen i form af krav til anlæggenes partikeludledning og emissioner af NOx, SO2 mv. Disse omkostninger afspejles i elprisen og vindmøllerne, der ikke har disse emissioner mv., får derved fordel heraf.

 

Der er trods rensningsforanstaltninger mv. en mindre udledning fra elproduktion baseret på fossile brændsler af NOx og SO2. De sundhedsmæssige omkostninger herved er efter Energistyrelsens vurdering lavere end det pristillæg på 10 øre pr. kWh, som vindmøllestrøm i dag modtager.

 

 

Med venlig hilsen

 

Flemming Hansen