Socialministeriet

ØSK-bolig

J.nr. 5215-5

avr                                                                                                             823. juni 2006

 

 

 

 

 


Notat

om

Sammenligning af boligomkostninger mellem boligtyperne til brug for besvarelsen af spørgsmål 46, stillet af Boligudvalget

 

1. Baggrund

I besvarelsen af spørgsmål 17 fra Boligudvalget, jf. Socialministeriets notat af 24. marts 2006 er gennemført en række beregninger af de gennemsnitlige boligomkostninger i de fire boligformer – ejerboligen, andelsboligen, den private udlejningsbolig og den almene udlejningsbolig. Med Boligudvalgets spørgsmål 46 ønskes en række supplerende beregninger.

 

Dette notat er baseret på den metode og de forudsætninger, der lå til grund for besvarelsen af spørgsmål 17. Udgangspunktet er således stadig en opgørelse af omkostningerne ved at bo i én af de fire boligformer under forudsætning af, at boligerne er identiske med hensyn til anskaffelsespris og størrelse. For at få en fuldkommen beskrivelse af metode og forudsætninger henvises til ovennævnte notat.

 

2. Forudsætninger og ændringer i forhold til besvarelse af spørgsmål 17

Udgangspunktet for beregningerne er en husstand, der står over for valget mellem at bo i en af de fire hovedboligformer på det danske boligmarked. Spørgsmålet er primært, hvor stor den årlige nettoboligomkostning, jf. nedenfor, er ved at bo i henholdsvis en ejerbolig, en privat andelsbolig, en privat udlejningsbolig eller en almen familiebolig, hvis disse boliger – udover ejer- og udlejningsformen – ellers er identiske med hensyn til anskaffelsespris og størrelse. Anskaffelsesprisen antages i øvrigt at svare til den gennemsnitlige anskaffelsespris for en ny almen familiebolig.

 

For at kunne sammenligne boligomkostningerne mellem de enkelte boligformer gøres en række antagelser med hensyn til kapitaludgifter, udgifter til drift og vedligeholdelse og generelle forhold. Beregningsforudsætningerne for hver boligtype fremgår af tabel 1.

 

Det skal bemærkes, at boligudgiften i ejerboligen og andelsboligen påvirkes af finansieringen af boligen, idet kapitaludgifterne vedrørende lånene indregnes i de samlede boligudgifter. Endvidere bemærkes, at forudsætningerne med hensyn til rente- og løbetidsforhold, bortset fra realkreditlån til almene boliger, aftales individuelt mellem låntager og långiver og derfor kan variere. Det forudsættes i alle tilfælde, at der er tale om nybelånte ejendomme.

 

Boligudgiften i den private udlejningsbolig og den almene bolig påvirkes derimod  ikke.

 

Ud over kapitaludgifter indgår der i de samlede boligudgifter, udgifter til den løbende drift og vedligeholdelse. Driftsudgifterne er opgjort med udgangspunkt i den almene boligs gennemsnitlige driftsudgifter, og udgør 325 kr. pr. m2., svarende til 2,21 pct. af anskaffelsessummen. Udgifter til grundskyld indgår i de samlede driftsudgifter, og opreguleres dermed, sammen med de øvrige driftsudgifter, med inflationen.

 

Tabel 1: Beregningsforudsætninger

 

 

 

Ejerbolig

Andelsbolig

Privat udlejningsbolig

Almen bolig

Realkreditlån

 

 

 

Lånegrænse (pct. af pris)

80

80

-

-

Effektiv rente for fastforrentet obligationslån (pct. p.a.)

6 / 8

6

-

-

Effektiv rente for rentetilpasset obligationslån (pct. p.a.)

5 / 7

-

-

-

Løbetid (år)

30

30

-

-

LÃ¥neomkostninger m.v. (pct. af pris)

2

2

-

0

Løbende bidrag (pct. p.a. af restgæld (RG)/pct. af hovedstol (HS))

0,5 (RG)

0,5 (RG)

-

0,27 (HS)

 

 

 

 

 

Efterfinansiering (banklån)

 

 

Beløb (pct. af pris)

20

20

3

2

Løbetid (år)

20

20

3

3

Effektiv rente (pct. p.a.)

7

7

10

10

 

 

 

 

 

Forudsætninger i øvrigt

 

 

 

Pris (kr.)

1.250.000

1.250.000

1.250.000

1.250.000

Beboerbetaling

 

 

 

Vedr. kapitaludgifter (pct. p.a. af pris)

-

-

4,5 / 4,0

3,4

Vedr. drift (pct. p.a. af pris)

2,21

2,21

2,21 / 1,89

2,21

Beboerbetaling

 

 

 

Vedr. kapitaludgifter (pct. p.a. af pris)

-

-

4,5 / 4,0

3,4

Vedr. drift (pct. p.a. af pris)

2,21

2,21

2,21 / 1,89

2,21

Inflation (pct. p.a.)

2 / 4

2 / 4

2 / 4

2 / 4

Reale stigninger i ejendomspriser (pct. af pris)

0 / 1 / 2 / 3

0

0

-

Købsomkostninger (pct. af pris)

2,5

2,5

-

-

Salgsomkostninger (pct. af pris)

8

8

-

-

Ejendomsværdiskat (pct. af pris)

0,729

-

-

-

Real kalkulationsrente (pct. p.a.)

3,5

3,5

3,5

3,5

Note 1: Huslejen i den almene bolig og den private udlejningsbolig er ikke afhængig af den bagvedliggende finansiering.

 

 

I forhold til de beregningsforudsætninger, der blev anvendt i besvarelsen af spørgsmål 17, er der følgende ændringer.

 

For det første vises boligomkostningerne for en ejerbolig, hvor realkreditbelåningen udgøres af et rentetilpasset obligationslån.

 

Beregningerne foretages under forudsætning af, at markedsrenten er konstant i perioden. Endvidere antages, at spændet mellem den korte og lange rente er konstant. Disse antagelser sikrer, at låneforløbene er sammenlignelige over hele perioden, men betyder samtidigt, at der ses bort fra mulighederne for konvertering af fastforrentede lån for ejerboligen. Herudover vil rentetilpasningslånet principielt fremstå som fastforrentet, hvorved renterisikoen ikke medregnes. Antagelserne er i sagens natur ikke realistiske og gør, at de faktiske udgiftsforløb kan afvige betydeligt fra de her beregnede. Dog skal det nævnes, at historisk har den korte rente, med forholdsvis få kortvarige undtagelser, ligget lavere end den lange rente.

 

For det andet vises konsekvenserne af, at ejerboligpriserne stiger hurtigere end inflationen.

 

Hvis boligpriserne stiger hurtigere end inflationen, opstår der reale kapitalgevinster – og omvendt reale kapitaltab, hvis de stiger langsommere. I de sidste 13 år er ejerboligpriserne gennemsnitligt set steget væsentligt hurtigere end inflationen. Nogle boligejere har derfor kunnet realisere en betydelig real kapitalgevinst ved salg af boligen. Dette billede ser dog helt anderledes ud, hvis der f.eks. ses på udviklingen i ejerboligpriserne i de sidste 30 år.

 

At den årlige stigning i boligpriserne i hele perioden skulle overstige inflationen med 1 procentpoint eller mere, forekommer derfor ikke realistisk.

 

For det tredje belyses effekten af en højere inflation. Besvarelsen af spørgsmål 17 var baseret på, at priserne steg med 2 pct. p.a. Nedenfor vises tillige konsekvenserne af en stigning på 4 pct.

 

En stigning i inflationen vil dog – alt andet lige – udhule den reale finansieringsrente. For at undgå dette antages det, at realrenten er konstant, mens den nominelle finansieringsrente øges proportionalt med inflationen. Derudover forudsættes også her, at boligpriserne stiger i takt med inflationen, dvs. en årlig stigning på 4 pct.

 

For det fjerde beregnes huslejen i den private udlejningsbolig efter den model, som er anvendt af Det Økonomiske Råd (Det Økonomiske Råds rapport, Dansk Økonomi forår 2001, s. 258). Boligomkostningen er her beregnet som:

 

                                              Kt*(q + agt – pb + r)

 

 

 

 

Hvor:

Kt:       Boligens værdi i løbende priser

q:         Vedligeholdelse, drift mm = 1,3 pct.

agt:      Grundskyld = 0,59 pct.

pb:       Boligprisstigning = inflation = 2 pct.

r:         Obligationsrente = 6 pct.

 

Med de angivne forudsætninger beregnes boligomkostningen som 5,89 pct. af boligens værdi i løbende priser (1,30 + 0,59 – 2,00 + 6,00). I besvarelsen til spørgsmål 17 blev huslejen fastsat til 4,5 pct. af anskaffelsessummen i faste priser, svarende til 6,71 pct. af boligens værdi i løbende priser. Dette ændrer derfor marginalt huslejen i den private udlejningsbolig.

 

Endelig indgår ejendomsværdiskatten i de nedenstående beregninger på baggrund af en ”effektiv ejendomsværdiskattesats”, defineret som forholdet mellem ejendomsværdien pr. 1. januar 2005 og beregningsgrundlaget for ejendomsværdiskatten. Skatteministeriet skønner, at den effektive skattesats for ejendomsværdiskatten er 0,729 pct.  Ejendomsværdiskatten beregnes således ved at gange denne sats med anskaffelsessummen.

 

Ved opgørelsen af boligomkostningerne foretages en nutidsværdiberegning af samtlige løbende nettoboligudgifter ved­røren­de boligen. For den almene og den private udlejningsbolig svarer dette til en nutidsværdiberegning af huslejen. I den generelle opgørelse af boligomkostningerne indgår kapitaludgifter efter skat og evt. ydelsesstøtte, drifts- og ved­lige­hol­del­ses­ud­gif­ter, grundskyld og ejendomsværdiskat, jf. nedenstående boks.

 

Fra de akku­mu­lere­de udgif­ter træk­kes – for ejer- og andelsboligens vedkommende – boli­gens salgsværdi minus salgs­om­kost­nin­ger og even­tu­el rest­gæld ved ud­gan­gen af tidshori­son­ten.

 

Nutidsværdiberegning over alle år:

+ Bruttokapitaludgifter (realkredit- og banklån)

- Eventuel offentlig ydelsesstøtte

- Skatteværdien af rentefradrag på alle lån

+ Ejendomsværdiskat

+ Løbende driftsudgifter inkl. Grundskatter

= Samlede nettoboligudgifter

- Salgsprisen ved udløb af tidshorisonten

+ Salgsomkostninger

= Boligomkostninger

 

Nutidsværdien af ovenstående indtægter og udgifter beregnes med en real kalkulationsrente på 3,5 pct., jf. tabel 1. Boligomkostningerne er nedenfor præsenteret som gen­nem­snit­lige (annuitets-) omkostninger pr. år, hvor kalkulationsrenten benyttes som rentesats.

 

 

 

3. Beregningsresultater vedrørende boligomkostninger

Nedenfor foretages en trinvis belysning af effekterne af de ændrede beregningsforudsætninger. Først vises effekten af finansiering med rentetilpasningslån samt den nye beregning for den private udlejningsbolig. Derefter vises effekten af realt stigende boligpriser og effekten af højere inflation.

 

Som udgangspunkt for at vurdere effekten af de enkelte ændringer vises i tabel 2 et grundforløb, hvor der som i besvarelsen af spørgsmål 17 er forudsat en finansieringsrente på 6 pct. samt inflation og boligprisstigninger på 2 pct.

 

 

Tabel 2: Gennemsnitlige årlige boligomkostninger ved forskellige tidshorisonter

Finansieringsrente 6 pct.

Ã…r

Ejerbolig

Andelsbolig

 Privat udlejningsbolig

Almen bolig

5

95.069

93.803

93.374

79.734

10

85.584

91.701

94.093

79.596

20

86.728

95.079

99.841

83.163

30

91.679

99.255

105.854

87.056

40

96.476

102.479

111.235

90.107

50

100.414

105.627

115.805

92.278

Note 1: Boligomkostningerne i ejerboligen er lavere sammenlignet med besvarelsen i spørgsmål 17, jf. afsnit 2.

Note 2: Boligomkostningerne i den almene bolig afviger fra resultaterne i spørgsmål 17 som følge af en mindre justering af beregningerne.



Ændret huslejeberegning i privat udlejningsbolig og rentetilpasningslån i ejerbolig

I tabel 3 nedenfor vises effekten af, dels den ændrede beregningsmetode for huslejen i den private udlejningsbolig, og dels finansiering af ejerboligen med rentetilpasningslån.

 

Tabel 3: Gennemsnitlige årlige boligomkostninger ved forskellige tidshorisonter

Finansieringsrente (lang rente) 6 pct. / (kort rente) 5 pct.

Ã…r

Ejerbolig

Fastforrentet lån

Ejerbolig

Rentetilpasset lån

Andelsbolig

Privat

Udlejningsbolig

Almen bolig

5

95.069

88.112

93.803

84.825

79.734

10

85.584

78.221

91.701

85.384

79.596

20

86.728

79.387

95.079

90.547

83.163

30

91.679

85.076

99.255

95.983

87.056

40

96.476

90.494

102.479

100.853

90.107

50

100.414

94.745

105.627

104.991

92.278

Note: Ændringer og tilføjelser i forhold til tabel 2 er markeret med fed skrift

 

Boligomkostningerne i ejerboligen med rentetilpasningslån ligger som følge af den forudsatte renteforskel på 1 procentpoint lavere end i ejerboligen med det fastforrentede lån. Samtidig er boligomkostningerne i den private udlejning reduceret i forhold til opgørelsen i tabel 2 som følge af, at huslejen beregnes med en lavere procentsats af boligens værdi, jf. afsnit 2.

 

Reale ejerboligprisstigninger

I tabel 4-6 vises effekten af, at ejerboligpriserne stiger mere end inflationen. Der vises resultater for stigninger på 1, 2 og 3 pct. realt.

 

 

Tabel 4: Gennemsnitlige årlige boligomkostninger ved forskellige tidshorisonter under forudsætning af reale årlige boligprisstigninger på 1 pct.

Finansieringsrente (lang rente) 6 pct. / (kort rente) 5 pct.

Nominelle boligprisstigninger 3 pct.

 

Ejerbolig

Fastforrentet lån

Ejerbolig

Rentetilpasset lån

Almen bolig

5

83.696

77.288

79.734

10

74.426

68.341

79.596

20

76.169

70.738

83.163

30

81.901

77.111

87.056

40

87.603

83.264

90.107

50

92.510

88.398

92.278

Note: Ændringer i forhold til tabel 2 er markeret med fed skrift

 

 

Tabel 5: Gennemsnitlige årlige boligomkostninger ved forskellige tidshorisonter under forudsætning af reale årlige boligprisstigninger på 2 pct.

Finansieringsrente (lang rente) 6 pct. / (kort rente) 5 pct.

Nominelle boligprisstigninger 4 pct.

 

Ejerbolig

Fastforrentet lån

Ejerbolig

Rentetilpasset lån

Almen bolig

5

71.873

65.465

79.734

10

62.250

56.165

79.596

20

63.471

58.040

83.163

30

68.944

64.154

87.056

40

74.647

70.308

90.107

50

79.793

75.681

92.278

Note: Ændringer i forhold til tabel 2 er markeret med fed skrift

 

 

 

Tabel 6: Gennemsnitlige årlige boligomkostninger ved forskellige tidshorisonter under forudsætning af reale årlige boligprisstigninger på 3 pct.

Finansieringsrente (lang rente) 6 pct. / (kort rente) 5 pct.

Nominelle boligprisstigninger 5 pct.

 

Ejerbolig

Fastforrentet lån

Ejerbolig

Rentetilpasset lån

Almen bolig

5

59.586

53.179

79.734

10

48.973

42.887

79.596

20

48.228

42.797

83.163

30

51.821

47.030

87.056

40

55.798

51.459

90.107

50

59.425

55.313

92.278

Note: Ændringer i forhold til tabel 2 er markeret med fed skrift

 

Det fremgår, at boligomkostningerne i ejerboligen bliver lavere, jo højere prisstigningen er, idet der som følge heraf ved fraflytning kan realiseres en større friværdi.

 

Højere inflation

I tabel 7 vises de gennemsnitlige boligomkostninger under forudsætning af, at inflationen ændres fra 2 pct., som forudsat i tabel 2, til 4 pct. p.a.

 

Tabel 7: Gennemsnitlige årlige boligomkostninger ved forskellige tidshorisonter under forudsætning af at inflationen er 4 pct.

 Finansieringsrente (lang rente) 8 pct. / (kort rente) 7 pct.

Boligprisstigning 4 pct.

Ã…r

Ejerbolig

Fastforrentet lån

Ejerbolig

Rentetilpasset lån

Andelsbolig
Privat

udlejningsbolig

Almen bolig

5

82.812

76.692

88.227

92.178

77.341

10

74.376

68.730

86.344

93.318

76.695

20

77.138

72.297

90.217

99.445

79.263

30

83.020

78.812

94.792

105.736

82.275

40

88.257

84.446

98.474

111.361

84.640

50

92.434

88.822

101.912

116.150

85.987

Note: Ændringer i forhold til tabel 2 er markeret med fed skrift

 

 

For tre af de fire boligtyper er boligomkostningerne – sammenlignet med tabel 2 – reduceret som følge af den højere inflation. I den fjerde, den private udlejningsbolig, ligger boligomkostningerne stort set på samme niveau.

 

For så vidt angår ejerboligen, reduceres de gennemsnitlige årlige omkostninger som følge af skattestoppet.

 

For så vidt angår andelsboligen, ses, at den højere inflation medfører en reduktion i de gennemsnitlige årlige omkostninger. Dette skyldes at den nominelle diskonteringsrente er højere, mens den reale er uændret. Dermed bliver fremtidige boligudgifter mindre værd i nutidskroner.

 

Boligomkostningerne i den almene bolig reduceres i forhold til tabel 2 som følge af den højere inflations påvirkning af beboerbetalingen. Da beboerbetalingen kun reguleres med 75 pct. af inflationen, udhules beboerbetalingen realt.