Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 145 af 11. september 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (Alm. del).

Text Box: September 2006

Vores sag
104-0007 / 06-021-256


Spørgsmål nr. 145:

”Ministeren bedes redegøre for, hvor mange af de nu indgåede etableringsaftaler mellem staten og kommunerne, der indeholder en tydelig forpligtelse til konkret at arbejde for et mindre kønsopdelt arbejdsmarked.”

 

 

Svar:

Formålet med etableringsaftalerne er at sikre, at det kommende samarbejde mellem staten og kommunerne i jobcentrene er i overensstemmelse med princippet om én indgang for borgere og virksomheder, og at kommunen og staten samarbejder om løsningen af såvel den statslige som den kommunale beskæftigelsesindsats.

 

Etableringsaftalernes har fokus på organiseringen af samarbejdet mellem stat og kommune i jobcentrene og er dermed det aftalemæssige grundlag for opstarten af jobcentrene. Etableringsaftalerne skal derfor ikke indeholde alle områder af jobcentrenes kommende beskæftigelsesindsats, heller ikke i forhold til arbejdet med et mindre kønsopdelt arbejdsmarked.

 

Derimod skal strategi og mål for jobcentrenes beskæftigelsesindsats fastlægges efterfølgende i den beskæftigelsesplan, jobcentrene årligt skal udarbejde for det kommende års indsats.

 

Jeg har haft mange overvejelser om, hvordan vi bedst kan sikre ligestillingsarbejdet i den nye struktur. Vi er kommet frem til en organisering, som jeg mener, vil styrke ligestillingsindsatsen i alle jobcentre.

 

Fra 1. januar 2007 etableres der en specialfunktion for ligestilling i Jobcenter Aalborg. Specialfunktionen skal understøtte alle jobcentre i arbejdet med ligestilling og nedbrydning af det kønsopdelte arbejdsmarked.

 

Specialfunktionens opgave bliver at indsamle viden og udvikle området, så de kan støtte de øvrige jobcentre i den daglige drift. Det gør de ved at rådgive, informere, metodeudvikle og iværksætte aktiviteter inden for ligestillingsområdet.

 

Specialfunktionen skal rådgive alle jobcentrene om metoder, redskaber og lovgivning på ligestillingsområdet. Medarbejderne i jobcentrene har mulighed for at kontakte specialfunktionen, hvis de har behov for hjælp til at kunne løse en opgave.

 

For at sikre en konkret forankring af specialfunktionen i hvert enkelt jobcenter, udpeges der her en nøgleperson for ligestilling. Nøglepersonen skal dels indgå i et netværk med specialfunktionen, dels være den, der internt i jobcentret sørger for at udbrede information og viden om ligestillingsområde til de øvrige medarbejdere i jobcentret.

 

Organiseringen med 91 jobcentre, der servicerer de enkelte borgere og virksomhederne, kombineret med en specialfunktion og med nøglepersoner forankret i de 91 jobcentre, ser jeg derfor som en stor styrkelse af ligestillingsarbejdet.