Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 114 af 28. april 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (Alm. del).

Text Box: Maj 2006

Vores sag
304-0006/06-19-0054


Spørgsmål nr. 114:

Hvilke konsekvenser vil det efter ministerens opfattelse få, såfremt efterlønsmodtagere, der har fået foretaget modregning i efterlønnen for feriepenge, der er udbetalt efter udløbet af et ferieår, rejser civilretlige sager mod arbejdsløshedskasserne? (Der tænkes såvel på økonomiske som juridiske konsekvenser).

 

Svar:

Jeg vil gerne indledningsvis understrege, at debatten hidtil har drejet sig om, hvorvidt nogle efterlønsmodtagere har fået foretaget fradrag i efterlønnen, fordi de ikke blev vejledt om mulighederne for at undgå fradrag ved at undlade at afholde ferie. Arbejdsmarkedsudvalgets aktuelle spørgsmål har udgangspunkt i, at der er foretaget fradrag i efterlønnen i strid med gældende regler, hvilket er noget helt andet.

 

Hvis der er efterlønsmodtagere, som i strid med de hidtil gældende regler har fået foretaget fradrag i efterlønnen for feriepenge, der er udbetalt efter ferielovens § 34 b, stk. 2, vil der være tale om forkerte afgørelser, som a-kasserne på eget initiativ har pligt til at tage op til ny behandling med henblik på at efterbetale fradragsbeløbet til de pågældende efterløns­modtagere. En A-kasse vil selvsagt også have pligt til straks at tage sådanne sager op til ny behandling, hvis medlemmer retter henvendelse til a-kassen herom.

 

Hvis der er efterlønsmodtagere, der har fået foretaget fradrag for disse feriepenge, er der derfor ikke behov for, at de pågældende rejser civilretlige sager mod a-kasserne. Det er tilstrækkeligt blot at rette henvendelse til a-kassen.

 

Da der efter de hidtil gældende regler ikke skal foretages fradrag i efterlønnen for disse feriepenge, vil a-kasserne have ret til refusion fra statskassen for de efterlønsbeløb, der i givet fald skal efterbetales.