Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 100 af 16. marts 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (AMU alm. del).

Text Box: 06-022-71/104-0007
lyf
Spørgsmål nr. 100.                                                                                

”Vil ministeren oplyse om det er muligt at bevilge forrevalidering, revalidering, arbejdsprøvning eller anden afklaring til en førtidspensionist med henblik på eventuel ansættelse i et job med løntilskud? I bekræftende fald vil ministeren da oplyse, om det er muligt i denne afprøvnings- eller afklaringsperiode, at bevilge støtte i form af en person, mentor eller lignende, der på arbejdspladsen kan varetage særlige opgaver med introduktion, vejledning og oplæring til en førtidspensionist, med henblik på vedkommende kan opnå ansættelse i et job med løntilskud?”

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at der ikke i reglerne er noget til hinder for, at personer, der modtager førtidspension og har brug for opkvalificering, kan få et tilbud om forrevalidering, revalidering m.v. Det kunne fx være med henblik på at sætte personen i stand til at kunne varetage et job med løntilskud – det vi tidligere kaldte ”skånejob”.

 

Personer på førtidspension har også mulighed for at gøre pensionen hvilende i en periode, dvs. at pensionsudbetalingen ophører, men at der er adgang til at få pensionsudbetalingen genoptaget alene ved henvendelse til kommunen. Det kan fx være relevant i en situation, hvor der er sket ændringer i personens forhold, som gør, at der nu er udsigt til, at vedkommende kan forsørge sig selv helt eller delvist.

 

Der er i de eksisterende regler mulighed for at yde støtte til en mentorfunktion til personer, der modtager førtidspension og er i et tilbud. Formålet er at styrke introduktionen på en arbejdsplads eller til en uddannelse.  

 

Som bekendt blev forligspartierne bag førtidspensionsreformen i februar måned 2006 enige om en justering af fleksjobsordningen. Som en del af denne aftale indgår, at fleksjobvisiterede også skal have mulighed for at kunne få en mentor på arbejdspladsen med henblik på at få en god start på et fleksjob.

 

Jeg synes, at det er vigtigt, at personer på førtidspension ikke automatisk bliver låst fast i en bås. Med de eksisterende regler synes jeg, at disse personer har gode muligheder for at udnytte deres arbejdsmuligheder.