NOTAT

 

Dato:

15. juni 2006

Kontor:

Internationalt kontor

J.nr.:

2006/4050-798

Sagsbeh.:

JVD

Fil-navn:

Redegørelse

 

 

 

INM 240

 

Redegørelse til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik vedrørende ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations dagsordenspunkter på rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 1.-2. juni 2006

Dagsordenspunkt 20): Europa-Parlamentets og RÃ¥dets kommende forordning om visuminformationssystemet (VIS) og udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne om visa til kortvarigt ophold.* (KOM (2004) 835 endelig)

Punktet blev ikke behandlet på rådsmødet. Det forventes behandlet på et kommende rådsmøde.

Dagsordenspunkt 21): Fælles visumansøgningscentre*

På rådsmødet oplyste Kommissionen, at man forventer at fremsætte forslag til pilotprojekter om øget samarbejde om visumudstedelse blandt medlemsstater i begyndelsen af det finske EU-formandskab i andet halvår af 2006.

Dagsordenspunkt 22): Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om et forslag til beslutning om et rammeprogram om solidaritet og forvaltning af migrationsstrømme for perioden 2007-2013 (KOM(2005)123 endelig)*

Punktet blev ikke behandlet på rådsmødet. Det forventes behandlet på et kommende rådsmøde.

Dagsordenspunkt 23) Rådets beslutning om etablering af en procedure for gensidig informering om medlemsstaternes foranstaltninger på asyl- og indvandringsområdet (informationsprocedure) (KOM(2005)480 endelig)*

Punktet blev vedtaget uden drøftelse.

Dagsordenspunkt 24): Fælles liste over sikre oprindelseslande*

Punktet blev taget af dagsordenen før rådsmødet. Kommissionen har oplyst, at man venter at fremlægge et forslag i slutningen af juni 2006.

Dagsordenspunkt 25): Kommissionens meddelelse om en politikplan om lovlig indvandring (KOM(2005)669 endelig)

Punktet blev taget af dagsordenen før rådsmødet.

Dagsordenspunkt 26): Forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse, på Det Europæiske Fællesskabs vegne, af en aftale mellem Det Europæiske Fællesskab og Republikken Island og Kongeriget Norge om vilkårene for Islands og Norges deltagelse i det europæiske agentur for forvaltning af det operative samarbejde ved EU-medlems­staternes ydre grænser og forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne, af en aftale mellem Det Europæiske Fællesskab og Republikken Island og Kongeriget Norge om vilkårene for Islands og Norges deltagelse i det europæiske agentur for forvaltning af det operative samarbejde ved EU-medlems­sta­ter­nes ydre grænser (KOM(2006)178 endelig)*

Punktet blev ikke behandlet på rådsmødet. Det forventes behandlet på et kommende rådsmøde.

Dagsordenspunkt 27): Opfølgning på Hampton Court: Orientering fra Kommissionen

Kommissionen oplyste, at man arbejder målrettet på at opfylde migrationsstrategien fra december 2005. Den seneste tids udvikling særligt ved De Kanariske Øer har understreget, at styring af migrationsstrømme fortsat er en vigtig udfordring for EU. Kommissionen understregede samtidig behovet for en samlet tilgang til håndtering af indvandring som sådan, herunder muligheden for lovlig indvandring samt integration af de tredjelandsstatsborgere, der allerede opholder sig i EU. Kommissionen orienterede om EU's grænseagenturs tiltag i forhold til at etablere fælles operationer ved De Kanariske Øer og Malta og takkede de medlemsstater, herunder Danmark, der allerede havde givet tilsagn om at medvirke i operationerne. Flere lande understregede behovet for solidaritet blandt medlemslandene samt vigtigheden i en samlet tilgang til bekæmpelse af den ulovlige indvandring, herunder gennem samarbejde og dialog med transitlandene i Nordafrika.



* Forslaget er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmarks Stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten, finder derfor anvendelse.

* Forslaget er fremsat helt eller delvist med hjemmel i TEF, afsnit IV. Protokollen om Danmarks Stilling, der er knyttet til Amsterdam-traktaten, finder derfor anvendelse.