Dato:           10. marts 2006


Baggrundsmateriale til brug for besøg af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik i Dansk Røde Kors Asylafdeling fredag den 31. marts 2006

Det følger af udlændingelovens § 42 a, stk. 5, at Udlændingestyrelsen tilvejebringer og driver indkvarteringssteder for asylansøgere. Dette kan ske i samarbejde med private organisationer eller selskaber eller statslige styrelser.

For tiden er ni asylcentre i drift. Syv centre drives af Dansk Røde Kors, Asylafdelingen, og to centre drives af henholdsvis Brovst og Hanstholm kommuner.

Samlet har centrene en kapacitet på 2.379 pladser.

Samarbejdet mellem Udlændingestyrelsen og de nævnte indkvarteringsoperatører reguleres via årlige kontrakter, der fastsætter omfang, indhold og økonomi i forhold til de ydelser, som operatøren skal levere.

Udlændingestyrelsen har ansvaret for selve bookingfunktionen i relation til indkvarteringssystemet. Det betyder, at styrelsen har det overordnede ansvar for visitering af asylansøgerne til operatørernes centre. 

Forskellige typer centre

Modtage-/udsendelsescenter: Primært for asylansøgere i enten modtage- eller udsendelsesfasen.

Opholdscenter: Primært for asylansøgere, hvis sag er under behandling, samt asylansøgere, der har fået endeligt afslag på asyl, og som medvirker til deres udrejse.

Omsorgscenter: For asylansøgere, der har særlige behov for omsorg og pleje f.eks. som følge af traumatiske oplevelser eller psykiske lidelser.

Børnecenter: For uledsagede mindreårige asylansøgere.

Kvindecenter: For enlige kvindelige asylansøgere med eller uden børn.

Indkvarteringen kan - udover på asylcentre - ske på en række annekser i tilknytning til centrene. Annekspladserne anvendes hovedsagligt til velfungerende asylansøgere eller asylansøgere, der af psykosociale årsager har behov for at bo et andet sted end på et asylcenter.

Endelig er et antal asylansøgere indkvarteret privat hos eksempelvis en herboende ægtefælle eller andet familiemedlem.


Center Kongelunden

Center Kongelunden er et kombineret opholds- og omsorgscenter. Centret drives i det daglige af Dansk Røde Kors. Centret har 105 almindelige opholdspladser og 100 omsorgspladser. Omsorgspladserne anvendes primært til traumatiserede familier eller asylansøgere med psykiske problemer. På centret er der endvidere mulighed for indretning af et mindre antal plejehjemspladser for asylansøgere med særligt krævende plejebehov.

Center Kongelunden huser desuden en asylcenterskole for centrets børn.

Der er for tiden indkvarteret ca. 28 nationaliteter på Center Kongelunden, hvoraf de største grupper kommer fra Serbien og Montenegro og Irak.

Center Sandholm

Center Sandholm er et modtage-/udsendelsescenter. Centret drives af Dansk Røde Kors og har 828 indkvarteringspladser. Der er indkvarteret ca. 53 nationaliteter på centret, hvoraf de største grupper kommer fra Serbien og Montenegro og Irak.

På centret er indkvarteret asylansøgere i den indledende fase, dvs. asylansøgere, for hvem det endnu ikke er besluttet om deres ansøgningen skal behandles i Danmark eller i et andet EU-land (jf. Dublin-konventionen). På Center Sandholm bor endvidere asylansøgere, som ikke samarbejder med politiet om deres udrejse, efter de har fået endeligt afslag på opholdstilladelse i Danmark. Herudover bor der asylansøgere, der er udvist ved dom, asylansøgere på tålt ophold, kriminelle asylansøgere, asylansøgere, der har udvist voldelig adfærd samt asylansøgere, hvis sag behandles i den særlige hastende åbenbart grundløse procedure.

Forholdene på et modtage-/udsendelsescenter adskiller sig på visse områder fra forholdene på et almindeligt opholdscenter. De indkvarterede får som udgangspunkt ikke udbetalt kontante ydelser. Der er cafeteriedrift på centret, dvs., at beboerne tilbydes et gratis måltid tre gange dagligt. Som supplement hertil modtager asylansøgerne diverse naturalieydelser f.eks. hygiejnepakker. Henset til den særlige beboersammensætning er personalenormeringen højere end på et opholdscenter. Centret har herudover ekstra vagtbemanding for at sikre, at det kun er personer med lovligt ærinde, som har adgang til centret. Der er endvidere politi tilstede på centret for at sikre rolige forhold.

Center Gribskov

Center Gribskov er et børnecenter for uledsagede mindreårige asylansøgere.

På centret skabes trygge rammer og en struktureret hverdag for børnene, så de kan vedligeholde og udvikle deres ressourcer samt blive støttet i at tage vare på eget liv og egen sundhed.

Centret drives af Dansk Røde Kors og har 36 indkvarteringspladser. Der er for tiden indkvarteret ca. 12 nationaliteter på centret, hvoraf flest kommer fra Afghanistan.

 

Oversigt over asylcentre pr. 4. marts 2006

Centre

Type

Operatør

Kommune

Kapa-citet

Antal indkvarterede

Ejerforhold

Region Nordjylland

 

 

 

 

 

 

Brovst

Opholdscenter

Brovst kommune

Brovst kommune

157

153

Lejede bygninger

Hanstholm

Opholdscenter

Hanstholm Kommune

Hanstholm Kommune

147

145

Ejet landsby på lejet grund

Region Midtjylland

 

 

 

 

 

 

Jelling

Opholdscenter

Dansk Røde Kors

Jelling kommune

206

191

Ejet landsby på ejet grund/lejet bygning

Thyregod

Opholdscenter

Dansk Røde Kors

Give Kommune

122

123

Ejet landsby på lejet grund

Region Sjælland

 

 

 

 

 

 

Avnstrup

Modtage-/udsendelsescenter

Dansk Røde Kors

Hvalsø Kommune

609

563

Ejede bygninger på ejet grund

Fasan

Kvindecenter

Dansk Røde Kors

Frederiksberg Kommune

69

66

Ejede bygninger på ejet grund

Gribskov

Børnecenter

Dansk Røde Kors

Græsted-Gilleleje Kommune

36

39

Ejede bygninger på lejet grund

Kongelunden

Opholds-/omsorgscenter

Dansk Røde Kors

Dragør Kommune

105/100

218

Ejede bygninger på ejet grund

Sandholm

Modtage-/udsendelsescenter

Dansk Røde Kors

Allerød Kommune

828

716

Ejede bygninger på ejet grund

I alt

 

 

 

2.379

2.214