Udenrigsudvalget 2005-06
URU Alm.del Bilag 172
Offentligt
273247_0001.png
273247_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETSydgruppen

REFERAT

UDV j.nr. 400.E.2-0-0.Den 26. april 2006
Rådsmøde (almindelige anliggenderog eksterne forbindelser) den 10.-11. april 2006. Udviklingsrelaterededagsordenspunkter.

1. Bistandseffektivitet

Rådet vedtog konklusioner om den fremlagte bistandseffektivitetspakke. Den efterfølgendedebat afspejlede ikke de skillelinjer, der havde været i forberedelsen af rådskonklusionerne. Fle-re medlemslande - herunder Danmark - fastholdt de grundlæggende bistandsprincipper, derbl.a. tager udgangspunkt i modtagerlandets egne behov og i modtagerlandets ledelse af samar-bejdet.Fra dansk side blev det slået fast, at de enkle internationale grundprincipper for bistandseffekti-vitet også skal gælde for EU: nemlig at modtageren og ikke donoren skal være i centrum, og atbistandssamarbejdet skal være åbent for alle donorer og at modtagerlandet har ansvaret. Detblev afvist at Kommissionens Donor Atlas kunne anvendes til beslutninger om landevalg ogarbejdsdeling på landeniveau.

2. Kommissionens udkast til arbejdsprogram til sikring af en udviklingspositiv

sammenhæng mellem EU’s forskellige politikker

Rådet vedtog konklusioner om de skridt EU kan tage med henblik på at sikre en positiv sam-menhæng mellem EU’s politikker og udviklingsmålene. Formanden glædede sig over at dethavde været muligt at blive enige herom og understregede at formandskabet, som angivet irådskonklusionerne, ville prioritere at færdiggøre et arbejdsprogram til beslutning på rådsmødet(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) i juni.Der var kun få indlæg i drøftelsen i Rådet. Fra dansk side blev det foreslået at se på mulighe-derne for at styrke sammenhængen i EU-politikkerne - ”kohærensen” - ved at udnævne en sær-lig kohærens-rådgiver for Rådet. Rådgiverens rolle kunne være at skabe opmærksomhed og op-bakning til kohærens-dagsordenen. Han eller hun kunne råde over en central oversigts- og ko-ordinationsenhed og mekanismer, der tidligt i processen kunne forudse og forsøge at løse po-tentielle kohærens-konflikter i Rådet. Forslaget fik betydelig støtte fra Europa-Kommissionen.

3. EU og reform af det internationale humanitære system

Rådet drøftede generelle humanitære spørgsmål uden konklusioner. Drøftelserne var sat pådagsorden på rådsmødet for at fastholde opmærksomheden om behovet for en effektiv og vel-koordineret humanitær bistand. Fra dansk side blev opfølgning på drøftelsen i Rådet i novem-
2
ber 2005 om EU’s humanitære indsatser fremhævet, herunder vigtigheden af tæt koordineringmed FN i forhold til tredjelande. Der blev ligeledes lagt vægt på behovet for at bidrag til ennetop oprettet central humanitær fond under FN. Endelig støttede Danmark ideerne til bedreorientering af Rådet om humanitære anliggender. Formanden nævnte desuden, at der vil bliveholdt et møde i Salzburg i maj, hvor der ville være mulighed for at drøfte FN-systemet og mereeffektiv humanitær bistand.

4. Finansprotokol/interne aftale for den 10. EUF

Der kunne ikke opnås enighed om størrelsen af en finansprotokol til den reviderede Cotonou-aftale om udviklingssamarbejdet mellem AVS-landene (udviklingslande i Afrika, Karibien ogStillehavet) og EU. Der kunne heller ikke opnås enighed om størrelsen af en 10. EuropæiskUdviklingsfond. Udestående spørgsmål var spørgsmålet om finansiering af bistanden til deoversøiske lande og territorier og om størrelsen og finansieringen af administrationsomkostnin-ger til Europakommissionen. Formandskabet konkluderede, at Rådet anmodede De Faste Re-præsentanters Komite (Coreper) om at se på mulige løsninger inden mødet i Rådet (almindeligeanliggender og eksterne forbindelser) den 15.-16. maj 2006.

5. Forslag om ændring af den interne aftale om foranstaltninger og procedurer

ved gennemførelsen af Cotonou-aftalen

Punktet blev vedtaget uden debat.

6. Økonomiske partnerskabsaftaler (EPA’er) mellem EU og AVS-landene

Punktet blev vedtaget uden debat.

7. Præsentation af Kommissionens meddelelse om Partnerskab om Vækst,

Stabilitet og Udvikling mellem EU og Caribien

Punktet blev vedtaget uden debat.

8. Energi og udvikling

Punktet blev vedtaget uden debat.

9. Fremtidig finansiering af EU’s fredsfacilitet for Afrika

Punktet blev vedtaget uden debat.