Landstinget behandlede følgende dagsordenspunkter:
Pkt. 1:
Ã…bningsdebat.
(Landsstyreformanden)
Åbningsdebatten fandt sted på baggrund af landsstyreformandens åbningstale, som blev holdt fredag den 15. september 2006, jf. min indberetning af samme dato.
Fra partiernes ordførerindlæg kan følgende fremhæves:
Siumut udtalte, at partiet finder det påkrævet, at landsstyret og regeringen snarest indleder en dialog om realisering af forslagene i Retsvæsenskommissionens betænkning.
Endvidere rettede Siumut en anmodning til landsstyret om snarest muligt at drage omsorg for, at der indsættes grønlandske ledere i de offentligt ejede virksomheder.
Inuit Ataqatigiit (IA) udtrykte i sit ordførerindlæg tilslutning til landsstyreformandens åbningstale, med særlige bemærkninger om bl.a. landsstyrets finanslovforslag, den kommende strukturreform, sælskind og selvstyreprocessen.
IA's ordfører Kuupik Kleist udtrykte ros til landsstyrets finanslovforslag, idet forslaget prioriterer vækstfremmende investeringer "..fra støtte og tilskud til arbejde og selvforsørgelse".
På det kommunale område talte IA for, at strukturreformen gennemføres snarest muligt.
I relation til debatten om sælfangst og eksport af sælskind til bl.a. EU opfordrede IA til omhyggeligt at overveje, hvorledes Grønland forholder sig til såvel andre lande som driver sælfangst som til lande, der importerer produkter af sælskind.
IA kommenterede det igangværende arbejde i den fælles grønlandsk-danske selvstyrekommission med forhåbning om, at kommissionen vil fuldføre sit arbejde med en konklusion om selvstyre til gavn for udviklingen i Grønland samt for den grønlandske befolkning. IA udtalte i den forbindelse bl.a.: "Såfremt der ikke fremkommer en entydig konklusion for kommissionens arbejde, vil mange gode kræfter være spildte, og mange penge vil være ødet hen, og forholdene vil ikke være til at holde ud. IA vil opfordre alle, som har medvirket i arbejdet, om at være behændige for at opnå det bedste for vort land, idet en god løsning også vil gavne Danmark; en løsning, som ikke tager udgangspunkt i fjendtlighed overfor danskerne."
Endvidere opfordrede IA til en afgørelse af ejendomsretten til undergrunden og dennes ressourcer.
Atassut lagde i sit ordførerindlæg vægt på, at beslutninger som vedrører befolkningens levevilkår, skal være velbegrundede og holdbare på kortere og længere sigt. Atassut fremhævede befolkningens behov for et trygt familieliv og udtalte støtte til landsstyrets planer om en ekstraordinær indsats for børn og unge.
Atassut savnede i landsstyreformandens åbningstale målsætninger for forbedring af de handicappedes vilkår og efterlyste en status for dette arbejde.
Atassuts ordførerindlæg udtrykte generelt tilslutning til indholdet i landsstyreformandens åbningstale. Partiet ønsker dog til arbejdet med en strukturreform vedr. den kommunale sektor, at kommunerne ikke skal tvinges til sammenlægninger samt at kommunerne skal have mulighed for selv at etablere tværkommunale samarbejder, som alternativ til egentlige kommunesammenlægninger.
Til arbejdet i den fælles grønlandsk-danske selvstyrekommission udtrykte Atassut tilfredshed med, at kommissionen har fået den nødvendige tid til at gennemføre arbejdet.
Kandidatforbundets Parti udtrykte skepsis over for landsstyreformandens bemærkninger om, at udviklingen også kræver en indsats fra borgernes side. Kandidatforbundets parti fremhævede det ansvar, de folkevalgte har for at træffe de nødvendige beslutninger.
I partiets ordførerindlæg efterlystes i øvrigt konkrete planer og effektiv planlægning på områder som folkeskole, kommunesammenlægning, fiskeri og fangst, turisme samt forbedringer i pensionisters økonomiske vilkår.
Fra den efterfølgende politiske debat kan det bl.a. nævnes, at Landstingsmedlem Jonathan Motzfeldt som formand for den fælles grønlandsk-danske selvstyrekommission udtrykte glæde over den brede støtte blandt landstingets partier til kommissionens arbejde.
Pkt. 2:
Redegørelse for dagsordenen.
(Landstingets Formandskab)
Landstingets Formand Jonathan Motzfeldt fremsatte formandskabets redegørelse for forårssamlingens dagsorden.
Ved afstemning besluttede landstinget at udskyde en række punkter fra den 19. september til senere, med baggrund i sygemelding fra Landsstyremedlem Finn Karlsen.
Pkt. 3:
Fastsættelse af tidspunkter for Forårssamlingen og Efterårssamlingen 2007.
(Landstingets Formandskab)
Som sidste punkt på dagsordenen, før der skal vælges medlemmer til udvalg mv., besluttede landstinget følgende datoer for landstingssamlinger i 2007:
Landstinget afholder en særlig vintersamling i 2007, som indledes den 20. februar 2007 og estimeres til at vare 4 uger.
Landstingets Forårssamling 2007 indledes den 24. april 2007. Denne landstingssamling estimeres ligeledes til at vare 4 uger.
Endvidere følger det af landstingets forretningsorden, at Landstingets Efterårssamling 2006 indledes den 3. fredag i september måned 2007.
Pkt. 4a:
Valg af medlemmer og suppleanter til Landstingets stående udvalg og repræsentationer.
(Landstingets Formandskab)
Pkt. 4b:
Valg af medlemmer og suppleanter til råd og nævn.
(Landstingets Formandskab)
Der indberettes ikke fra dette dagsordenspunkt.
Med venlig hilsen
Søren Hald Møller
Kopi pr. email:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Folketinget
                                           Kongehuset, Kabinetssekretariatet
                                           Samtlige ministerier
                                           Rigsombudsmanden på Færøerne