Folketingets Trafikudvalg Christiansborg 1220 København K Dato J.nr. 8. november 2005 004 - 000286 Jeg vedlægger hermed mit talepapir fra samrådet i Trafikudva   lget tirsdag den 1. november 2005. Jeg gør opmærksom på, at det er det ta lte ord, der gælder. Kopi af dette brev med bilag vedlægges i 5 eksemplarer. I forbindelse med de spørgsmål, der blev stillet fra udvalgets side under samrådet, finder jeg det hensigtsmæssigt at opsummere relationen mellem Transport- og energiministeren og Trafikstyrelsens sikkerhedschef, så de n- ne relation ligger helt belyst for udvalget. Trafikstyrelsen for Jernbane og Færger blev etableret den 1. juli 2003, jf. aktstykke nr. 123 af 6. maj 2003. Fordelingen af myndighedsopgaverne fra Jernbanetilsynet var herefter gjort afhængig af, at det daværende fo rslag til lov om ændring af blandt andet lov om jernbanevirksomhed ville blive ve  d- taget. Lovforslaget blev vedtaget som lov nr. 323 af 5. maj 2004 om æ  ndring af lov om jernbanevirksomhed m.v. og lov om luftfart og om ophæ  velse af lov om jernbanesikkerhed m.v.(Jernbanereform). Myndighedsopgaverne blev, med henblik på gennemførelse af loven, for så vidt angår jernbanesikkerhedsområdet overført   /delegeret til Trafikstyrelsen for Jernbane og Færger  . Delegationen skete ved Bekendtgø 24. juni 2004 om opgaver og beføjelser i Trafikstyrelsen for Jernbane og Færger. Som det blandt andet fremgår af bekendtgørelsen, er der foretaget en reg  u- lering, der tager højde for kravene om uafhængighed og den fornødne gen- nemsigtighed, som anført i § 21 h i  Jernbaneloven. For at opfylde disse krav er der blandt andet i bekendtgørelsen  foretaget en konkret og udtømmende oplistning af sikkerhedschefens beføjelser og o  p- gaver, ligesom der er lagt vægt på de forhold, der sk   al tages højde for i fo r- bindelse med sagsbehandlingen i Trafikstyrelsen for at sikre gennemsigtig- hed og den fornødne uafhængighed i Trafikstyrelsens beslutni   nger. ./. ./.
p. 2/3 Sikkerhedschefens beføjelser er specificeret, således at sikkerhedsch  efen kun i de afgørelse r, som er nævnt i   bekendtgørelsen s § 4, stk. 1 er øverste ansvarlige på jernbanesikkerhedsområdet. Følgende beføjelser, der er tillagt transport  - og energiministeren eller Trafikstyrelsen efter jernbaneloven, udøves af sikkerhedschefen i Tr a- fikstyrelsen: 1. Afgørelser vedrørende   tilladelser og sikkerhedscertifikater til jern- banevirksomheder og jernbaneinfrastrukturforvaltere, samt certifi- cering af personer, der udfører sikkerhedsklassificerede funkti oner, ligesom hvilke opgaver og funktioner der anses for at have et sik- kerhedsmæssigt indhold. 2. Afgørelser vedrørende sikkerhedsgodkendelse af ikke erhverv  s- mæssig jernbanedrift, der fortrinsvis gennem en begrænset perso n- befordring drives for at tilgodese jernbanehistoriske og turistmæ  s- sige formål og ikke tilsigter  at dække noget egentligt trafikalt b  e- hov. 3. Afgørelser vedrørende de i jernbaneloven, nævnte krav til sikke r- heden og ændringer heri, såsom    blandt andet afgørelser vedrørende rullende materiel, herunder typegodkendelser og ibrugtagningstil- ladelser og afgøre lser vedrørende delsystemer, herunder typego d- kendelser, såvel som afgørelser vedrørende regler om rullende m   a- teriel og delsystemer. 4. Afgørelser i forbindelse med tilsyn, ligesom Sikkerhedschefen u d- arbejder Trafikstyrelsens tilsynsplan og har ansvaret for tilsynenes gennemførelse. 5. Afgørelser om påbud og forbud på baggrund af Havarikommissi   o- nens undersøgelser. 6. Afgørelser i forbindelse med opfølgning på påbud og forbud efter nr. 4 og 5. 7. Afgørelser i forbindelse med opfølgning på konklusioner og r   e- kommandationer i forbindelse med Havarikommissionens unde r- retninger i forbindelse med undersøgelser og i Havarikommissi o- nens rapporter og redegørelser. Delegation af disse beføjelser følger naturligt af varetagelsen af myndi  g- hedskompetencen på jernbanesikkerhedsomr ådet.
p. 3/3 Afgørelser for så vidt angår jernbanevirksomhederne og jernbaneinfrastrukturforvalterne efter 1. , 3., 4. og 5., såvel som afgørelser vedrørende 2.  og 6. kan påklages til Jernbaneklagenævnet. Hvorimod afgørelser for så vidt angår sikkerhedsklassificer   ede funktioner og personer efter 1., 3., 4. og 5., ligesom afgørelser efter 7. kan påklages til transport  - og energiministeriet. Trafikstyrelsen for Jernbane og Færger er en styrelse under Transport  - og energiministeriets ressort, hvorfor der efter almindelig praksis i forvalt- ningsmyndighedernes hierarki påhviler Transport - og energiministeren en tilsynsforpligtelse med henblik på  sikring af styrelsens opgavevaretagelse. Opgavevaretagelsen i Trafikstyrelsen sker som udgangspunkt i henhold til jernbaneloven. Transport- og energiministeren, under hvis ressort loven hører,  har forpligtigelse til at sikre sig overholdelse af de i medfør af loven givne rettigheder og pligter, hvilket på baggrund af det ovenfor anførte o  g- så indbefatter Trafikstyrelsens opgavevar etagelse. Tilsynet med sikkerhedschefens afgørelser sker almindeligvis via den da g- lige kontakt til Trafikstyrelsen, jævnlige møder med Trafikstyrelsens lede   l- se, såvel som via Trafikstyrelsens resultatkontrakt. Transport- og energiministeren kan til enhver tid, efter almindelige juridi- ske principper, ved ændring af delegationsbekendtgørelsen eller i givet fald ved ændring af jernbaneloven   udvide eller indskrænke   beføjelser, som er blevet delegeret til Trafikstyrelsen, herunder sikkerhedschefen. Med venlig hilsen Flemming Hansen