Fra: Niels Jørgen Jensen
[mailto:[email protected]]
Sendt: 1. marts 2006 16:18
Til:
Emne: Markpersonale_opgaver
                                                                                                     Øster-Hurup 1-3 2006                                                                                                                                       Â
Tanker om markpersonalet i statens tjeneste
I perioden 1994 – 2004 var amtsvejvæsenets markpersonale i Nordjyllands Amt opdelt i en bygherrefunktion på 30 årsværk og en entreprenørfunktion på 70 årsværk.
Bygherrefunktionens størrelse var fastlagt dels ud fra ressourcebehovet i vintervedligeholdelsen (bemanding af vagtcentral, syning af føret, medvirken til styring af indsatsen i snesituationer), dels ud fra ressourcebehovet i forbindelse med varetagelse vejbestyrelsens tilsynspligt med overvågning af vejnettet samt opsyn med de opgaver der udførtes med entreprenørbistand.
Den 1. januar 2004 blev bygherrefunktionen og entreprenørfunktionen sammenlagt med henblik på at opnå en reduktion i ressourceforbruget.
Det var tydeligt at opdelingen i en bygherrefunktion og en entreprenørfunktion i visse tilfælde medførte et uhensigtsmæssigt stort ressourceforbrug især i forbindelse med udførelsen af de mange små vejmandsopgaver af få timers varighed, idet alle opgaver efter en registrering skulle bestilles, accepteres og udføres af entreprenøren der herefter fremsendte regning til bygherren.
Efter sammenlægningen er det vejmanden der ved vejtilsyn ser opgaven, udfører den og skriver timeforbrug, vejstrækning, opgaveart mm på sin ugeseddel, således at man fortsat kan se hvad de forskellige vejvedligeholdelsesopgaver koster.
Dette gælder for de mange almindelige vejmandsopgaver der kan løses af én måske to mand i løbet af få timer og uden anvendelse af større materiel.
Det er min opfattelse at vintertjenesten udføres billigst ved at det er markpersonalet der bemander vintervagtcentralen, udfører syningsopgaver mm samtidig med at markpersonalet er med til at kontrollere entreprenørernes indsats og at den ønskede kvalitet opnås.
Det er også min opfattelse at når vejmanden fører tilsyn med vejene i hans område – det skal gøres mindst 2 gange om ugen – er det særdeles rationelt at han med det samme udfører de mindre opgaver han registrerer ved sit tilsyn, samtidig med at det højner trafiksikkerheden.
Jeg synes derimod at det er helt i orden at materieltunge driftsopgaver udføres af fremmede entreprenører evt. efter udbud.
Jeg vil ønske at vi vejmænd, der overføres til staten, får lejlighed til i en ikke for kort periode (5 – 10 år) til at bevise at det er fornuftigt at vi får lov til at løse de opgaver der ligger i naturlig sammenhæng med opsyns- og tilsynsfunktioner.
Jeg håber derfor, at der ikke bliver vedtaget love/regler eller på anden måde bliver truffet beslutning om, at alt vedligeholdelsesarbejde skal udliciteres, men at det fortsat må blive muligt at de mange små daglige vejmandsopgaver kan udføres af markpersonalet.
Jeg vedlægger en liste med typiske opgaver for markpersonalet.
Med venlig hilsen
Niels Jørgen Jensen .Vejmand.
Liste over typiske opgaver for markpersonalet
Eksempler på vinteropgaver:
- Bemanding af vintervagtcentralen
- Syning af føret
- Tilsyn med entreprenørerne i en snerydningssituation
Eksempler på sommeropgaver
- Fagtilsyn med vejn og dens udstyr
- Fagtilsyn med vejens rettigheder/vejens naboer
- Fagtilsyn med ledningsarbejder
- Fagtilsyn med afmærkning af vejarbejder
- Foreløbig eller endelig reparation af pludseligt opståede skader
- Opgaver i forbindelse med trafikkampagner
- Vedligeholdelse af afmærkning
- Renhold af toiletter
- Renhold i øvrigt - papiropsamling på rastepladser mm
- Renhold i øvrigt (rabatter, kørebaner, fortove, stier)
- Tømning af skraldespande Græsslåning ved lavtsiddende skilte
- Græsslåning på rastepladser
- Forårs- og efterårsslåning (deltagelse)
- Vedligehold af borde og bænke
- Vedligeholdelse af beplantning (deltagelse)
- Termisk ukrudtsbekæmpelse / bekæmpelse af bjørneklo