Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 222 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes redegøre for, om det er lovligt at sælge sms-advarsler til bilister om politiets fartkontroller samt redegøre for fordele og ulemper ved, at bilisterne advares om fartkontrollerne og endvidere oplyse om, det er lovligt at læse og besvare sms-beskeder, mens man kører. Finder ministeren det overvejende sandsynligt, at flere tusinde bilister kører ind til siden for at læse en sms fra f.eks. razzia.dk?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet udtalelser fra Rigsadvokaten og Rigspolitichefen.

 

Rigsadvokaten har oplyst følgende:

 

”Efter min opfattelse er det ikke strafbart via sms at advare trafikanter om, at politiet gennemfører hastighedskontrol, og det er efter min opfattelse heller ikke strafbart at sælge sådanne advarsler.

 

Efter færdselslovens § 55 a, der blev indført ved lov nr. 468 af 10. juni 1997, må fø­rere af køretøjer under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner. Forarbej­derne til loven indeholder ikke nærmere bemærkninger om bestemmelsens række­vidde. Der er imidlertid ved Færdselsstyrelsens vejledning nr. 77 af 19. maj 1998 ud­sendt retningslinjer om forbuddet i færdselsloven mod anvendelse af håndholdte mo­biltelefoner under kørsel. I pkt. 5 i denne vejledning findes en nærmere beskrivelse af, i hvilke tilfælde det efter Færdselsstyrelsens opfattelse er lovligt at anvende en fast­monteret mobiltelefon under kørsel.”

 

Justitsministeriet kan oplyse, at det bl.a. følger af pkt. 5 i Færdselsstyrelsens vejledning nr. 77 af 19. maj 1998 om færdselslovens forbud mod anvendelse af håndholdte mobiltelefoner under kørsel, at det efter Færdselsstyrelsens opfattelse vil være tilladt at foretage almindelig betjening af en fastmonteret mobiltelefon under kørsel, herunder tænde mobiltelefonen, acceptere opkald på mobiltelefonen, foretage opkald fra mobiltelefonen, hvilket omfatter indtastning af nummer, genindtastning og lignende. Endvidere vil det ifølge vejledningen være tilladt at afslutte en samtale ved at afbryde eller slukke den fastmonterede mobiltelefon og endelig at modtage meddelelser (skriftlige beskeder, data mv.) på mobiltelefonen.

 

Rigspolitichefen har oplyst følgende:

 

”Det er af hensyn til færdselssikkerheden og for at mindske antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken vigtigt, at hastighedsgrænserne overholdes. Formålet med politiets hastighedskontroller er således at medvirke til at sikre overholdelse af hastighedsgrænserne. Det er Rigspolitichefens opfattelse, at ethvert lovligt middel, der kan medvirke til, at trafikanterne overholder de gældende hastighedsgrænser, kan anvendes.

 

Det følger af færdselslovens § 55 a, at førere af køretøjer under kørsel ikke må benytte sig af håndholdte mobiltelefoner. Anvendelse af mobiltelefon under kørsel forudsætter således, at mobiltelefonen er fastmonteret i overensstemmelse med retningslinjerne om forbud mod anvendelse af håndholdte mobiltelefoner under kørsel. Hvis mobiltelefonen er fastmonteret, kan der modtages sms-beskeder under kørslen. Derimod vil det efter Rigspolitichefens opfattelse ikke være tilladt under kørslen at afsende sms-beskeder fra en fastmonteret mobiltelefon.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Rigsadvokatens og Rigspolitichefens udtalelser.