Notat Dato J.nr. Sagsbeh. Org. enhed 8. december 2005 121 -7 RNo, lokaltlf.  2 33 59 3. Kontor Referat fra Rådsmødet (transport, telekommunikation og energi) den 5. december 2005. Dagsordenspunkt 1: Civil globalt satellitnavigationssystem (Galileo) Kommissionen redegjorde for status i projektet. Det blev oplyst, at den fø r- ste satellit forventes at blive opsendt den 28. december 2005, og at syste- met forventes at væ  re operationsklart i 2010. Rådet noterede sig Kommissionens redegørelse. Dagsordenspunkt 2: Markedsåbning på jernbaneområdet. a)    Forslag til direktiv om ændring af direktiv 91/440/EØF om u d- vikling af Fællesskabets jernb  aner, KOM (2004) 139. Rådet nåede til   politisk enighed om forslaget til åbning af markedet for i n- ternational passagertransport ad jernbane. Forslaget indebærer, at m  arkedsåbningen vil træde i kræft i 2010 og omfa t- ter bl.a. cabotage, dvs. at der kan transporteres passagerer mellem to statio- ner i én medlemsstat i forbindelse med en international rute. I forslaget er der endvidere sikret en balance mellem ønsket om marked s- åbning og sikringen af de offentlige servicekontrakter. På baggrund af den politiske enighed vil Rådet fremsende sin fælles hol d- ning til Europa-Parlamentet med henblik på at nå til enighed i 2. læs ning. b)   Forslag til forordning om offentlig personbefordring med jern- bane og ad vej, KOM (2005) 319 Rådet noterede sig formandskabets statusrapport om forslaget. Rådet ti  l- kendegav desuden, at man vil arbejde hen imod en enighed om forslaget i foråret 2006.
p. 2/3 Dagsordenspunkt 3: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets for - ordning om rettigheder og pligter gældende for passagerer i in  - ternational tog trafik. KOM (2004) 143. Rådet nåede til politisk enighed om udkastet til forordning, der har til fo  r- mål a t sikre en række minimumsrettigheder for passagerer på internationale rejser. Forslaget indebærer,   at passagererne skal kompenseres med 25 pct. af bil- letprisen ved forsinkelser på mere end 60 minutter og 50 pct. ved forsinke l- ser på mere end 120 minutter i  forbindelse med internationale rejser. Der- udover indeholder forslaget bl.a. bestemmelser om information til passage- rerne og hjælp til personer med nedsat mobilitet. På baggrund af den politiske enighed vil Rådet fremsende sin fælles hol d- ning til Europa -P arlamentet med henblik på at nå til enighed i 2. læsning. Dagsordenspunkt 4: Forslag til direktiv om certificering af togpersonale, der betjener lokomotiver og tog på Fællessk   abets jernbanenet, KOM(2004) 142. Rådet nåede til politisk enighed om forslaget   om certificering af togperso- nale. Forslaget har til formål at sikre en ensartet certificering af lokomoti vførere i Fællesskabet. Der skelnes mellem et generelt kørekort og et certif   ikat, der indeholder bestemmelser om den specifikke infrastruktur og rullende mate- riel, som føreren er autoriseret til at køre  . På baggrund af den politiske enighed vil Rådet fremsende sin fælles hol d- ning til Europa-Parlamentet med henblik på at nå til enighed i 2. læsning. Dagsordenspunkt 6: Eksterne relationer på luftfarte ns område. a)    EU-USA relationer: åbent luftfartsområde. Kommissionen orienterede på rådsmødet om de seneste forhandlinger med USA, hvor der er nået substantielle fremskridt. Rådet udtrykte sin tilfred  s- hed med de fremskridt Kommissionen har opnået.
p. 3/3 b)   Udkast til Rådsbeslutning om mandat til Kommissionen til at åbne forhandlinger om en omfa ttende, åben luftfartsaftale med Kina. Rådet havde en kort drøftelse af forslaget til rådsbeslutningen. Rådet b e- sluttede at bede Coreper arbejde videre med beslutningsforslaget med hen- blik på en vedtagelse på et senere møde. Dagsordenspunkt 7: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådet forordning om fælles regler for civil luftfartssikkerhed (security) KOM (2005) 429 Rådet noterede sig formandskabets statusredegørelse f  or forhandlingerne om forslaget. Forslaget har til formål at forenkle  den eksisterende forordning EF/2320/02 om sikkerhed i civil luftfart, der blev vedtaget efter 11. september 2001. Endvidere har Kommissionen foreslået, at der tilføjes regler vedrørend   e sikkerheden ombord på fly. Dagsordenspunkt 8 (a-punkt): Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om information til flypassager er om det transporte- rende selskabs identitet og om udveksling af sikkerhedsinformation mellem medlemsstaterne, KOM(2005) 48. Rådet vedtog forordningen om information til flypassagerer og om udvek s- ling af informationer. Med forslaget indføres en EU -sortliste over flysel- skaber, der har fået flyforbud eller begrænsninger i trafikrettighederne i medlemslandene.