Borgmester Hans Østergård

Ringkøbing Kommune

RÃ¥dhuset

Ved Fjorden 6

6950 Ringkøbing

 

 

Dato

J.nr.

 

 

:

:

 

 

12. december 2005

409-31

 

 

Kære borgmester

Jeg vender hermed tilbage til dit brev af 26. september 2005 vedrørende 2. etape af en planlagt ny ringvej nordvest om Ringkøbing by fra Holstebrovej til Søndervig Landevej, som jeg besvarede foreløbigt i brev af 13. oktober 2005.

Projektet er planlagt gennemført i et samarbejde mellem Ringkjøbing Amt, Ringkøbing Kommune og Holmsland Kommune. Projektet bliver ved kommunalreformens ikrafttræden den 1. januar 2007 en kommunal opgave, men du har i dit brev argumenteret for, at staten bør medfinansiere projektet med 10 mio. kr.

I jeres argumentation for et statsligt tilskud til projektet indgår et forslag om, at staten og Ringkøbing Kommune bytter veje, således at staten overtager ringvejen nordøst om Ringkøbing, som i dag er kommunevej, mens kommunen til gengæld overtager en delstrækning af statsvejen rute 15 samt en delstrækning af den kommende statsvej rute 16 gennem byen. En sådan ombytning vil ifølge kommunens beregninger samlet reducere længden af statsvejnettet med 1,2 km og give staten en årlig driftsbesparelse på cirka 540.000 kr. Desuden henviser I til, at Ringkøbing Kommune vil finansiere sin del af omfartsvejen ved salg af Elsam-aktier, som vil udløse en afgift til staten på 60 % svarende 15 mio. kr.

I mit foreløbige svar af 13. oktober 2005 tilkendegav jeg, at jeg som udgangspunkt ikke mener, at der er grundlag for at fravige den fordeling af amternes veje, som er fastlagt ved lov nr. 583 af 24. juni 2005, men at jeg havde bedt mine embedsmænd om sammen med Vejdirektoratet at se nærmere på jeres forslag.

Vi synes, efter at have set nærmere på sagen, at der ud fra en trafikal betragtning kan være god mening i, at Ringkøbing Kommune og staten bytter veje, således som I foreslår. Det er imidlertid samtidig vores opfattelse, at en eventuel ombytning først bør ske efter den 1. januar 2007, hvor rute 16 er overgået til staten, og i øvrigt ikke bør kædes samen med finansieringen af ringvejen nordvest om byen fra Holstebrovej til Søndervig Landevej.

 

Med hensyn til kommunens salg af Elsam-aktier, er det rigtigt, at vederlaget fra et salg af sådanne aktier, jf. elforsyningslovens § 37, vil skulle modregnes i kommunens bloktilskud i henhold til modregningsbestemmelserne i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner og amtskommuner. Men det er i den sammenhæng underordnet, hvilke kommunale aktiviteter, kommunen vælger at finansiere med vedlaget fra afståelsen af aktierne.   

Sammenfattende er det således min opfattelse, at der ikke er grundlag for at staten kan tilbyde at yde Ringkøbing Kommune et tilskud på 10 mio. kr. til ringvejen mellem Holstebrovej og Søndervig Landevej. Hvis I uafhængigt heraf fortsat ser en interesse i en vejombytning med staten efter den 1. januar 2007, som den I nævner, foreslår jeg, at kommunen tager kontakt til ministeriet herom.

Kopi af dette brev er sendt til Folketingets Trafikudvalg.  

Med venlig hilsen

Flemming Hansen